Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani

0
637
Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani
Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani

Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani

Casă vecheO casă bunicii cu dotări high-tech. În comuna Roşia, din Bihor, poate fi văzută o  astfel de casă. Locuinţă veche de mai bine de un secol a fost renovată şi transformată în centru de informare turistică.

Potrivit Digi24.ro, autorităţile locale sunt convinse că turiştii vor fi surprinşi şi încântaţi să afle despre atracţiile zonei cu ajutorul tehnologiei moderne instalate într-o casă atât de veche.

Casă veche de 100 de ani

Casele vechi de lemn cu prispă erau cândva obişnuite în zonele de munte. Acum sunt tot mai rare. O astfel de locuinţă de lemn a reînviat însă după ce autorităţile din comuna Roşia a investit două mii de euro în restaurare.

Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani

„Dacă nu o remontam noi, ajungea lemn de foc. Pentru că în zona noastră s-au construit foarte multe case noi. Casele vechi nu au preţ, oamenii au ajuns la modernism”, spune meșterul de case Bujor Biriș.

După ce a fost demontată bucată cu bucată, casa veche de o sută de ani a fost reconstruită şi dotată şi cu tehnologie modernă.

În Europa Occidentală salvarea caselelor cu valoare arhitecturală sau etnografică este ceva obişnuit.

Casa veche

Casa veche. „La noi, în schimb, aceste tendinţe sunt de dată recentă. Acestă preocupare a arhitecturii în mod special a nişei care se ocupă de reabilitare de conservare şi de valorificare”, spune arhitectul Cristian Pușcaș.

În Roşia mai există câteva locuinţe vechi care au fost renovate pentru a atrage turiştii.

Casa veche. Odată ajunşi la Roşia turiştii pot alege să descopere împrejurimile. Peisajele sunt de-a dreptul fascinante, ba mai mult sunt la o aruncătură de băţ de peştera cu cristale Farcu sau de peştera Meziad, adevărate catedrale subterane. În acelaşi timp, îşi pot consuma adrenalina la o tură cu tiroliana.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here