Ce simbolizează semnul Crucii săvârşit de credincioşi?

0
197

Semnul Crucii se face prin unirea degetului mare cu primele degete de la mâna dreaptă şi prin strângerea celorlalte două în palmă. Unirea degetului mare cu primele degete de la mâna dreaptă exprimă învăţătura despre Sfânta Treime: mărturisim trei persoane împreună veşnice şi egale, unite într-o singură Dumnezeire neîmpărţită. În semnul Crucii este prezentă Sfânta Treime pentru că suntem datori să dăm slava Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, pentru că din iubirea lor de oameni S-a făcut Fiul om şi a primit moartea pentru noi.

semnul crucii 1Prin alipirea celorlalte două degete în palmă, rezumăm învăţătura despre Întruparea Fiului Lui Dumnezeu. Inelarul şi degetul mic alipite ni-L descoperă pe Hristos, cunoscut în două firi: omenească şi dumnezeiască. Prin aceste două degete mărturism că Hristos este în acelaşi timp pe deplin Dumnezeu şi pe deplin om, nu pe jumătate Dumnezeu şi pe jumătate om.

Rostim “În numele Tatălui” şi ne însemnăm la frunte; “şi al Fiului” şi ne însemnăm la piept; “şi al Sfântului Duh”, însemnând, de la dreapta la stânga, cei doi umeri; “Amin” – lăsând mâna jos. Mâna care coboară de la frunte semnifică pogorârea Domnului din cer pentru noi. Prin atingerea frunţii, a pieptului şi a umerilor mărturisim că ne încredinţăm mintea, inima şi puterea noastră Sfintei Cruci.

Pare de neînţeles de ce trebuie să ne încredinţăm fiinţa unui obiect şi nu unei persoane. Însă, dacă am fi cu luare aminte atât la rugăciunile cât şi la cântările închinate Sfintei Cruci, am putea observa că Biserica i se adresează ca unei persoane. Face acest lucru din dorinţa de a ne descoperi că Sfânta Cruce este Hristos cel răstignit. Prin această adresare ni se descoperă că Sfânta Cruce nu trebuie tratată ca un simplu obiect.

Părintele Dumitru Stăniloae spune că este nenatural să vorbim de o Cruce despărţită de Hristos, sau de un Hristos despărţit de Cruce. Şi spune în continuare ca un creştin când vede Sfânta Cruce, el se gândeşte în mod firesc la Hristos Cel răstignit pe ea. Iar atunci când spunem “Crucii Tale ne închinăm, Hristoase”, grăim de fapt: “Crucii care şi-a lăsat urma în Tine, Crucii care este în Tine şi în care eşti Tu mântuindu-ne prin ea!”

Aşadar, atunci când creştinii îşi fac semnul crucii, îi cer Lui Hristos să vină să se întipărească în ei cu puterea Crucii Lui cu care a învins moartea, ca şi ei să primească putere să învingă toate faptele egoiste ce-i ţin şi-i afundă în moarte.

Sursa: Creștin Ortodox

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here