Ce spun turiștii spațiali despre călătoria lor în spațiu

0
134

100221_0Curiozitatea pentru ceea ce este dincolo de noi a condus, în timp, la dezvoltarea unei noi forme de turism – cel spațial, contra unor sume pe măsura destinației. 

Pentru comparație, artista Sarah Brightman, care în 2015 va face o excursie în spatiu, unde va înregistra și o melodie, va plăti pentru asta 20 de milioane de dolari, dar s-au plătit și 40 de milioane de dolari pentru un “sejur” pe Stația Spațială internațională.

Agenția de presă rusă TASS. citată de Agerpres, trece în revistă zborurile efectuate în spațiu de persoane fără legătură cu cercetarea spațială, în perioada 1885-1991, precum și călătoriile turistice pe Stația Spațială Internațională, din 2001 până în 2009.

Jake Garn, senator american, a fost prima persoană fără legătură cu domeniul care a zburat în spațiu, la bordul navetei Discovery, în aprilie 1985.

Sultan bin Salman Al Saud, membru al familiei regale saudite, a fost prima persoană cu sânge regal care a călătorit în spațiu, evenimentul având loc în iunie 1985 la bordul navetei americane Discovery.

Bill Nelson, membru al Congresului american, a zburat în spațiu la bordul navetei Columbia la începutul anului 1986.

Toyohiro Akiyama, jurnalist japonez a zburat pe Stația Spațială Mir la bordul capsulei Soyuz în 1990.

Helen Sharman, chimistă la Mars Incorporated, a fost primul cetățean britanic și prima femeie fără legătură cu cercetarea spațială care a ajuns în spațiu. Ea a vizitat Stația Spațială Mir unde a petrecut șase zile în luna mai 1991.

Dennis Tito, multimilionar american, a devenit primul turist care a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS). El a călătorit la bordul unei capsule Soyuz TM-32 la 28 aprilie 2001 și a rămas pe platforma orbitală până pe 6 mai. În timpul zborului spațial, Tito, fost angajat al Agenției Spațiale Americane, a fost operator de sistem. În anii 1960, el era inginer la un laborator al NASA. Apoi a pus bazele unei firme de investiții, care în prezent este una dintre cele mai mari din Statele Unite. Pentru zborul său pe ISS, el a plătit 20 de milioane de dolari.

Mark Shuttleworth, omul de afaceri sud-african care a fondat compania de internet Thawte, a fost al doilea turist spațial pe ISS, unde a rămas din 27 aprilie până în 5 mai 2002.

Grigore Olsen, om de afaceri și de cercetător american, a zburat pe ISS în octombrie 2005. La bordul stației spațiale, Olsen a realizat o serie de experimente. El a zburat cu capsula Soyuz TMA-7 și s-a întors cu Soyuz TMA-6. Zborul său a costat 20 de milioane de dolari.

Anousheh Ansari, cofondatoare a societății de investiții Prodea Systems, a fost prima femeie-turist care a ajuns pe ISS și al patrulea turist care a ajuns pe platforma orbitală. Ea a zburat cu Soyuz TMA-9 și a petrecut opt zile pe stația spațială, între 20 și 28 septembrie 2006. Zborul ei a costat tot 20 de milioane de dolari. Prodea Systems are un parteneriat cu Space Adventures, Ltd. pentru a un vehicul de zbor spațial pentru zboruri comerciale.

Charles Simonyi, om de afaceri american de origine maghiară, a zburat la bordul capsulei Soyuz-10 pe ISS unde a petrecut 12 zile, între 9 și 21 aprilie 2007. Pentru această experiență a plătit 35 de milioane de dolari.

Richard Garriott, dezvoltator de jocuri video, a fost al șaselea turist spațial pe ISS. El a zburat cu o capsulă Soyuz TMA-13 și a plătit 30 de milioane de dolari. Richard Garriot, fiul astronautului de la NASA Owen Garriott, a petrecut 10 zile pe ISS, între 14 și 24 octombrie 2007.

Charles Simonyi a revenit pe Spația Spațială Internațională, devenind al șaptelea turist spațial. Al doilea zbor al său, care a avut loc în perioada 29 martie — 8 aprilie 2009, a costat, ca și primul, 35 de milioane de dolari. El a zburat cu o capsulă Soyuz TMA-14.

Guy Laliberte, co-fondator al Cirque du Soleil din Canada, a călătorit pe ISS în octombrie 2009, pentru suma de 40 de milioane de dolari.

Sarah Brightman este următorul turist care urmează să ajungă pe Stația Spațială Internațională. Zborul spațial al artistei britanice este programat pentru perioada 1-11 septembrie 2015.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here