Ce spune despre tine mâna cu care scrii

0
149

scrisMai multe studii din secolul XX arătau că 70-90% din populaţia lumii ar fi alcătuită din dreptaci iar aproximativ 10% din stângaci. O estimare a fost făcută în urmă cu câţiva ani: o cercetare realizată în anul 2008, bazată pe analiza a 144 de studii separate, demonstrează că, la nivel global, aproximativ 10% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi ar fi stângaci.

De ce sunt unii oameni stângaci?

În ceea ce priveşte organizarea creierului, stângacii sunt de o mare diversitate: unii au aceeaşi organizare ca şi dreptacii, alţii au, o organizare inversă, iar la alţii, ambele emisfere cerebrale sunt implicate în vorbire.

Genetică sau factorii externi?

Un studiu, pe gemeni, care a implicat 25.732 de familii a arătat că preferinţa pentru o mână sau alta se moşteneşte în proporţie de cca. 24% iar trei sferturi, e determinată de factori externi.

Un studiu din 2003, susţinut de Center of Disease Control din SUA, a arătat că expunerea prenatală la un medicament folosit în tratamentele de fertilitate, derivat din estrogen a copiilor de sex masculin măreşte şansele ca respectivii copii să fie stângaci, iar studiile pe animale au evidenţiat o corelaţie similară.

Un alt studiu arată că o influenţă ar avea-o şi poziţia fătului în uter, în ultimul trimestru de sarcină.

E favorabil să fii stângaci?

Conform studiilor publicate în 1989 şi 1991 ce sugerează că stângacii ar avea, o speranţă de viaţă mai mică decât dreptacii, cercetări mai noi au infirmat aceste rezultate.

Alţi cercetători susţin că, stângacii ar fi diferiţi într-un sens bun: organizarea diferită a creierului lor le-ar atribui o gamă mai largă de abilităţi, iar stângacii ar fi, istoric vorbind,un număr mare de indivizi care au reuşit performanţe uimitoare şi au obţinut mari succese în viaţă. Printre argumente se numără Leonardo da Vinci şi ultimii 7 preşedinţi ai SUA, care au fost stângaci.

Ideea că stângacii ar fi, în general, mai inteligenţi decât dreptacii este azi respinsă de majoritatea oamenilor de ştiinţă, iar marea creativitate a stângacilor comparativ cu dreptacii este şi ea subiect de controversă.

Un cercetător britanic, Chris McManus, de la University College London, susţine că stângacii sunt persoane cu un potenţial deosebit: creierele lor structurate diferit de ale dreptacilor: le permit să proceseze limbajul, emoţiile, în moduri mai diverse şi mai creative, iar printre stângaci s-ar găsi mai mulţi oameni cu talent muzical şi matematic.(Foto: Shutterstock.com)

Alte cercetări au evidenţiat corelaţii între dominanţa mâinii stângi şi câştiguri salariale mai mari (cifrele diferă) şi diferenţe legate de sex: bărbaţii stângaci câştigă ceva mai mult decât cei dreptaci, dar corelaţia n-ar fi valabilă şi în cazul femeilor.

Stângacii în lumea dreptacilor

Din fericire, multe dintre culturile lumii au depăşit faza în care stângacii erau stigmatizaţi, fiind consideraţi aducători de nenoroc ori blestemaţi. Urmele acestor concepţii sunt evidenţiate în multe limbi ale lumii: în română: „stângaci” nu înseamnă doar un om care are ca mână dominantă mâna stângă, ci înseamnă şi „neîndemânatic”, iar „drept” are şi sensul de „corect”, „just”, “cinstit.

În multe ţări ale Asiei şi Africii, este considerat un adevărat tabu să mănânci cu mâna stângă (aceasta fiind rezervată igienei). Persoanele stângace din naştere au probleme, aceste persoane suportă, încă de mici, o constrângere imensă, prin faptul că sunt obligaţi să se adapteze normelor, să treacă de la folosirea stângii la utilizarea predominantă a mâinii drepte, pentru că aceasta este, practic, o „lume a dreptacilor”. În această lume proiectată pentru cei cu mâna dreaptă dominantă, ce alcătuiesc 90% din populaţia lumii, un stângaci poate adesea să se simtă inadaptat, căci nenumărate aspecte ale vieţii de zi cu zi îi pun probleme: folosirea diverselor unelte şi dispozitive, mai toate gândite pentru dreptaci (de la banalele foarfeci la periculoasele fierăstraie electrice, aparatele de fotografiat, de la instrumente muzicale la echipamente sportive) şi multe altele.

Conchizând cele spuse mai sus prin existenţa stângacilor şi a dreptacilor suntem o variabilitate care îmbogăţeşte lumea şi face mai pasionantă cercetarea rădăcinilor ei.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here