Ce spune pielea ta despre starea de sănătate

0
128

Clean and freshCe spune pielea ta despre starea de sănătate.

Pielea este o barieră între organismul tău şi o serie de ameninţări la adresa sănătăţii acestuia, începând de la diverse iritaţii şi până la bacterii care pot cauza infecţii serioase. Pielea trebuie să facă faţă expunerii la radiaţii ultraviolete şi să menţină o temperatură a corpului potrivită, în ciuda schimbărilor din jurul nostru.

O piele sănătoasă contribuie la starea de bine a întregului organism.

Pe de altă parte, pielea ne poate atrage atenţia asupra bolilor care afectează organismul, prin intermediul schimbărilor care apar în textura acesteia şi prin diversele semne sau mâncărimi.

Pielea uscată este principala problemă a apariţiei mâncărimilor, spun doctorii, însă apariţia acestora reflectă diverse boli la nivel intern, potrivit Everyday Health.

Sindromul ovarelor polichistice

Dacă tenul unei femei are fire de păr care sunt specifice bărbaţilor şi acnee chistică care rezistă la aplicarea tratamentelor obişnuite, pielea poate semnala prezenţa sindromului ovarelor polichistice.

Prin urmare, se recomandă un consult medical pentru a stabili care este de fapt cauza acestor probleme şi, în funcţie de rezultat, tratarea bolii.

Alergii

Urticariile – băşicuţele de culoare roşie însoţite de mâncărime – sau alte afecţiuni însoţite de mâncărime pot rezulta din diverse forme de alergii, începând de la mâncare, medicamente, animale sau înţepături de insecte sau chiar polen.

Pentru că urticariile pot apărea la câteva ore după contactul cu sursa lor este dificil să îţi dai seama care este de fapt cauza. Dermatologul poate recomanda teste speciale pentru cauza alergiilor la nivelul pielii, vindecând-o.

Hipotiroidism

În afară de oboseală, anxietate şi intoleranţă la căldura sau frig, femeile cu hipotiroidism se plâng de faptul că au părul şi unghiile fragile şi pielea uscată, lipsită de strălucire şi palidă. Sănătatea unghiilor şi părului depind de cea a pielii.

În etapele mai avansate ale bolii, persoanele cu hipotiroidism pot observa o îngroşare a pielii la nivelul gambei. Din fericire, majoritatea acestor simptome dispar după ce se tratează deficienta hormonilor tiroidieni.

Lupus cutanat

Leziunile rotunde de la nivelul pielii sunt primele semne ale apariţiei lupusului cutanat. Două treimi din persoanele care au lupus vor avea probleme de piele la un moment dat, cel mai adesea în zonele în care există expunere la soare.

Soarele agravează această boală autoimună, care se manifesta prin faptul că sistemul imunitar nu mai reuşeşte să facă diferenţa între ţesuturile proprii şi intruşi, atacându-le pe acestea. Este indicat că organismul să fie cât mai bine protejat de soare, iar tratamentul să fie obţinut de la un dermatolog cu experienţă în asemenea cazuri.

Diabetul

Chiar înainte să ştii că nivelul zahărului din sânge este ridicat, pielea îţi poate semnala acest lucru. O cantitate ridicată de zahăr în sânge duce la schimbări la nivelul vaselor de sânge de la nivelul pielii. Apar astfel zone mai luminoase şi mai îngroşate.

Zonele de hiperpigmentare sau nuanţa închisă a pielii pot fi cauzate tot de diabet. Pe măsură ce această boală avansează, nivelul ridicat de zahăr din sânge va afecta abilitatea pielii de a acţiona ca o barieră, astfel că simplele infecţii pot genera complicaţii din cauză că pielea nu se mai regenerează.

Boli ale ficatului

Mâncărimile la nivelul pielii pot fi un simptom al cirozei sau hepatitei. În cazul hepatitei C, se pot observa zone roşii care ies în evidenţă pe picioare.

Dacă aceste mâncărimi persista mai mult de şase săptămâni, este vorba sigur de o boală la nivelul ficatului, spun cercetătorii.

Reactivare a virusului varicelo-zosterian

O piele dureroasă şi cu urticarii poate fi un semn al reactivării virusului varicelo-zosterian pe care l-ai avut când erai copil, însă apariţia acestei boli în cazul adulţilor este foarte periculoasă.

Dacă tratamentul este întârziat, durerea persista mai mult şi poate duce la complicaţii serioase, precum pierderea vederii, a auzului, a echilibrului sau afectarea sistemului imunitar.

Limfom

Pruritul sau mâncărimea la nivelul pielii poate fi adesea simptomul bolii lui Hodgkin sau cancer al sistemului limfatic (boala Hodgkin). Aceasta mâncărime poate fi severă şi constantă. Senzaţia de mâncărime constantă a pielii poate fi şi un simptom al limfomului cu celule T.

Această problemă de sănătate a pielii poate fi atât de gravă încât să afecteze calitatea vieţii, persistând în ciuda tratamentului pentru cancer.

Colesterol mărit

Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului pot prezenta depozite de colesterol în piele, sub forma unor umflături gălbui, cunoscute şi că xantelasma. Aceste formaţiuni apar în general în cazul persoanelor cu un nivel foarte ridicat al colesterolului sau trigliceridelor din cauza unei boli care se moşteneşte în familie, precum hipercolesterolemie, sau a unei boli a ficatului (ciroza biliară primară).

Aceste depozite constituie un puternic semnal de alarmă în privinţa nivelurilor ridicate de colesterol şi un factor de risc pentru boli de inimă sau infarct.

Sursa: ziare.com

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here