Ce stă în spatele fricii de angajament?

0
250

fricaFrica de angajament…..auzim această expresie din ce în ce mai des. Persoanele care se confruntă cu frica de angajament nu reuşesc să se implice în mod real într-o relaţie, deoarece se simt prinşi şi simt că îşi pierd libertatea. Frica de angajament poate să meargă de la puţină incertitudine în ceea ce priveşte o relaţie până la imposibilitatea de a se dedica unei relaţii de lungă durata.

Persoanele care se confruntă cu acest lucru se tem că vor pierde ceva, că nu vor mai avea opţiuni. Dar fiecare decizie, pe care o luăm, prin definiţie înseamnă pierderea unor opţiuni. Cei cu frică de angajament se tem că vor lua decizia greşită.

Deasemenea, cei care au o problema în a lua decizii în relaţie vor întâlni dificultăţi şi în alte aspecte ale vieţii precum carieră, cum să îşi petreacă timpul liber sau chiar ce mâncare preferă. Un astfel de pattern care se manifestă puternic în sfera relaţiilor va avea ecou şi în restul activităţilor pe care le desfăşoară persoana.

Ironia constă în faptul că frica de angajament uneori ascunde dorinţa foarte mare de intimitatea şi securitatea pe care le oferă o relaţie de durată şi sănătoasă. Persoanele pot experimenta frică de a nu fi rejectate sau se pot proteja de o posibilă suferinţă, neimplicandu-se total în relaţie.

Persoanele cu frică de angajament sunt atrase inconştient de persoane indisponibile şi despre care ştiu în adâncul lor că nu sunt potrivite pentru ele.

Ce este de făcut atunci când un angajament sperie?

Identifică exact ceea ce te sperie.

Întreabă-te ce este ceea te sperie? Ce înseamnă angajamentul pentru tine? Ce pierzi având o relaţie stabilă şi de lungă durata? Lasă orice răspuns să vină…. Poate să fie frica de a nu pierde relaţia pe viitor, frica de a nu avea un eşec sau poate să fie frica de a pierde stilul de viaţă pe care îl ai acum cu tot ceea ce înseamnă el.

Gândeşte-te la ceea ce crezi că sacrifici, precum libertatea sau independenţa. Ce înseamnă aceste cuvinte pentru tine? Nici o relaţie sănătoasă nu ar trebui să îţi îngrădească libertatea sau independenţa.

Fii mai decis.

Atunci când luăm o decizie, facem de fapt un angajament pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Dacă a lua orice fel de decizie, este o problemă pentru tine, exersează acest lucru în toate aspectele vieţii tale. Câteodată atunci când cântărim avantajele şi dezavantajele unei decizii putem deveni mai confuzi, iar acest lucru ne împiedică în a face următorul pas.

Imaginează-ţi că frica de angajament a dispărut.

Există numeroase beneficii pe care le poate aduce o relaţie de lungă durată, atât la nivel fizic cât şi psihic, pe care le treci cu vederea fiind concentrat doar asupra fricii de angajament. Imaginează-ţi în cel mai mic detaliu şi chiar scrie cum ar arată viaţa ta fără frică de angajament.

Dacă nu ai mai avea această frică cum ar arata viaţa ta? Care ar fi deciziile tale?

Stă în puterea ta să obţii relaţia şi viaţa pe care le meriţi şi pe care le doreşti!

Sursa: psiholistart.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here