Ce ştii dacă trăieşti în România…

0
111

pestera-scarisoara-ghetarAmericanul Justin Carmack este pasionat de călătorii şi, începând din 2011, când a plecat într-o excursie organizată de universitatea sa în Africa de Sud, a vizitat 63 de ţări din întreaga lume. La sfârşitul anului trecut a ajuns şi în România, atunci când el a consemnat şi o serie de informaţii referitoare la cultura şi civilizaţia noastră multimilenară. Iată câteva!

– Bancnota de 10 bani emisă în 1917 este cea mai mică bancnotă imprimată vreodată (27,5 x 38 mm).

– Motorul avionului cu reacţie a fost inventat, în 1910, de Henri Coandă, savant născut la Bucureşti.

– În Braşov se afla una dintre cele mai mari biserici gotice (Biserica Neagră), alături de cele din Viena şi Istanbul. Ea deţine cea mai mare orga din Europa, cu 4.000 de tuburi, precum şi cel mai mare clopot din România (6,3 tone).

– Castelul Peleş a fost primul castel european iluminat în întregime electric. Electricitatea a fost produsă de propria centrală a palatului, iar sistemul de încălzire, construit în 1888, este încă funcţional şi se foloseşte şi astăzi.

– Al doilea cel mai mare gheţar subteran se afla la Scărişoara, Munţii Bihor; are un volum de 75.000 de metri cubi şi vârsta de 3.500 de ani.

– Timişoara a devenit în 1889 primul oraş din Europa cu iluminat electric stradal, dar şi primul care a introdus, în 1869, tramvaiele trase de cai.

– Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru (1799-1875) şi a fost patentat în mai 1827.

– Cea mai înaltă biserica de lemn din lume şi a doua cea mai înaltă structură din lemn din Europa se găseşte la Săpânţa Peri, în Maramureş (78 metri); crucea are înălţimea de 7 metri şi cântăreşte 400 kilograme.

– Omul de ştiinţă care a descoperit insulina a fost românul Nicolae Paulescu, pe care a botezat-o pancreină. Ulterior, doi cercetători canadieni au primit premiul Nobel, în 1923, pentru studiul insulinei.

– Canalul Dunare-Marea Neagră este a treia cea mai lungă rută navigabilă făcută de mâna omului, după canalele Suez şi Panama.

– Cele mai vechi fosile ale lui Homo sapiens de pe teritoriul Europei, cunoscute până în prezent, au fost descoperite în 2002, în sud-vestul României, în Peştera Oaselor. Vechimea fosilelor este estimată între 37.800 şi 42.000 de ani.

– Munţii Carpaţi adăpostesc una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa, în cuprinsul căreia sălășluiesc 400 de specii de mamifere, inclusiv capra neagră românească. Aproape 60% din populaţia de urşi bruni din Europa trăieşte în aceşti munţi.

 – Dunărea se întinde pe 2.860 km, de la izvoare (Munţii Pădurea Neagră din Germania), până la Marea Neagră. Înainte de vărsare el formează a doua cea mai mare şi mai bine conservată delta din Europa: 5.050 de kilometri pătraţi de râuri, canale, insule de stuf şi mlaştini populate de o faună absolut fabuloasă.

– Actorul care a interpretat pentru prima dată rolul lui Tarzan a fost românul Johnny Weissmuller, din Timişoara, care a jucat în filmul „Tarzan, omul maimuţă”, în 1932.

– Statuia regelui dac Decebal, săpată în mâlul stâncos al Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa: 55 de metri.

– Inventatorul român Traian Vuia a fost primul european care a construit şi a zburat cu un aeroplan automobil autopropulsat, cu aripi fixe, la 18 martie 1906.

– Mănăstirea Voroneţ din Moldova este considerată varianta românească a Capelei Sixtine.

– Trei tăbliţe din lut, din jurul anului 5.300 i.Ch., descoperite lângă satul Tartaria, în centrul României, au iscat discuţii aprinse între specialişti din întreaga lume, unii susţinând că simbolurile de pe ele reprezintă cea mai veche formă de scriere din lume, devansând-o pe cea sumeriana cu peste un mileniu.

– Palatul Parlamentului din Bucureşti este a doua cea mai mare clădire din lume, după cea a Pentagonului din SUA.

– România este a noua cea mai mare producătoare de vin din lume.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here