Cine știe răspunde! Ce sunt cometele?

0
333

Cometele sunt globuri de gaze, apă şi pulberi de rocă congelate, care se rotesc în jurul Soarelui, pe orbite foarte lungi. Când trec în apropierea Soarelui, în jurul lor se creează o coamă, un nor de vapori care, împins de vântul solar formează coada cometei, lungă chiar de sute de milioane de kilometri şi orientată întotdeauna în direcţia opusă Soarelui. Coama şi coada unei comete sunt vizibile pentru că răspândesc lumina Soarelui. Pe măsură ce cometa se îndepărtează de Soare, coada ei se scurtează până la dispariţie.

cometeleCând a trecut ultima cometă?

Cometele cele mai mari au orbite lungi, parcurse în mii sau milioane de ani.

De aceea, apariţia lor este întotdeauna un mare eveniment.

Cometa Halley este singura care revine la fiecare 76 de ani. Cea mai recentă apariţie a sa datează din 1986.

Ce sunt stelele căzătoare?

Stelele căzătoare sunt, de fapt, fragmente mici de rocă sau de metal care au aparţinut cometelor. Când pătrund cu viteză mare în atmosfera noastră, ele se transformă în vapori incandescenţi şi aprind cerul întunecat cu o dâră de lumină.

Coada dublă

comete2Coada cometelor este în realitate dublă: ea este formată dintr-o coadă dreaptă, compusă din gaze, şi o alta, curbă şi lată, constituită din pulberi.

Recorduri
  • Cel mai mare meteorit a fost descoperit în Africa, în 1920. Cântăreşte aprox. 60 de tone şi măsoară 2,7 pe 2,4 metri.
  • Cel mai celebru crater meteoritic este Meteor

Crater sau Canyon Diablo, din Arizona (SUA), care are peste 1 200 metri în diametru şi 183 metri în adâncime.

Soarele consumă cometele?

comete1Trecând prin vecinătatea Soarelui, cometele pierd câte un centimetru din stratul exterior: deci, cu timpul, sunt menite să se consume cu totul.

 Meteor este numele ştiinţific al unei stele căzătoare, în luna august, Pământul este traversat de un roi de meteori, aşa încât noaptea cerul ne apare străbătut de numeroase, stele căzătoare. Unii dintre meteorii mai mari nu se dezintegrează în atmosferă, ci se prăbuşesc pe solul terestru. În acest caz, ei poartă numele de meteoriţi, iar dacă sunt foarte mari pot să formeze cratere enorme în pământ.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here