Cine știe răspunde! Ce este o galaxie?

0
2858

GalaxiileGalaxiile sunt gigantice formaţiuni de stele, gaze şi pulberi ţinute împreună de forţa gravitaţională – care se rotesc în jurul unui punct central. În Univers sunt miliarde de galaxii şi fiecare poate să găzduiască de la 1 la 100 000 de miliarde de stele. Ele pot avea diferite forme: galaxiile eliptice găzduiesc stele vechi şi, în general, sunt foarte mari şi luminoase. Cele în formă de spirală prezintă nişte braţe lungi care pornesc de la un nucleu central, găzduiesc stele tinere şi dau naştere la noi stele. Galaxiile neregulate nu au o formă precisă, sunt mai degrabă mici şi bogate în gaze şi pulberi. Puzderie de galaxii…

Galaxiile tind să se grupeze.

Ele formeaza aglomerări de sute sau mii de galaxii. Câteodată, acestea se pot concentra şi în supra-conglomerate, constituite din sute… de conglomerate!

Cine, Cum, Când • Ce este o gaură neagră?
Explozia unei stele mari poate da naştere unei găuri negre, adică unui corp ceresc în care forţa de gravitaţie este atât de puternică încât nu lasă să iasă nimic din interiorul ei, nici măcar lumina. De aceea, o gaură neagră nu poate fi observată, nici cu cele mai puternice telescoape.

Quasarii
Cele mai luminoase şi mai îndepărtate alaxii sunt numite quasari (quasi stellar radio source); ele apar ca stele şi, după unele teorii, au o gaură neagră în centrul lor.
•Ca orice galaxie, Calea Lactee se roteşte încet în jurul axei sale. Ea parcurge 230 de milioane de ani pentru a încheia o rotaţie completă.
•Galaxiile cele mai apropiate de Pământ sunt Micul şi Marele Nor al lui Magellan. Mai mici decât Calea Lactee, ele sunt vizibile cu ochiul liber în emisfera australă.
•Cea mai îndepărtată galaxie vizibilă cu ochiul liber este Andromeda. Lumina sa are nevoie de mai mult de 2 milioane de ani pentru a ajunge la Pământ. Aşadar, noi o vedem aşa cum era ea acum 2 milioane de ani.
• Diametrul Căii Lactee este de aprox. 100 000 de ani-lumină.

Ce este Calea Lactee?
Ea este galaxia noastră şi a fost numită astfel pentru că, dacă privim cerul înstelat cu ochiul liber, ne apare ca o dâră alburie şi lăptoasă. Este o galaxie în formă de spirală, iar Pământul, Soarele şi celelalte planete, se găsesc pe braţul Orion, care se află la o distanţă de 33 000 de ani-lumină de centru. Tot ceea ce vedem pe cer aparţine galaxiei noastre, cu excepţia celor trei pete care sunt, de fapt, alte galaxii.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here