Ce sunt gazele cu efect de seră?

0
3734

Efect de seră

Organizația Mondială a Sănătății leagă poluarea aerului de prezența în aer, a unor gaze și particule care se găsesc în atmosferă. Acestea sunt dăunătoare pentru ființele vii, atunci când depășesc pragul de concentrare.

efect de serăGaze cu efect de seră captează căldura în troposferă, partea a atmosferei în care se produc fenomenele meteorologice. Încălzirea globală, pe care o determină, afectează sistemele de climatizare ale Pământului.

După cum sugerează și numele lor, gazele cu efect de seră, sunt un înveliș al pământului care acționează ca pereții de sticlă ai unei sere, menținând temperatura suficient de caldă pentru ca viața pe Pământ să fie posibilă.

Ce este un gaz cu efect de seră

Un gaz cu efect de seră este orice compus gazos prezent în atmosferă, care este capabil să absoarbă radiațiile infraroșii, reținând căldura în atmosferă. Prin creșterea căldurii din atmosferă, gazele cu efect de seră sunt responsabile de efectul de seră, ceea ce duce, în cele din urmă la încălzirea globală.

Încălzirea globală nu este un nou studiu în domeniul științei. Elementele de bază ale fenomenului au fost elaborate de  Svante Arrhenius în 1896. Lucrarea sa, publicată în Revista de Filosofie și Journal of Science, a fost prima care a cuantificat contribuția de dioxidului de carbon la efectul de seră, după cum informează Live Science.

Soarele bombardează Pământul cu cantități enorme de radiații, care lovesc  atmosfera Pământului  sub forma de lumina vizibilă. Plus ultraviolete (UV), infraroșii (IR) și alte tipuri de radiații, invizibile pentru ochiul uman.

efect de serăAproximativ 30 % din radiația  care lovește Pământul este reflectată înapoi în atmosferă  de gheață și a alte suprafețe reflectorizante. 70% este absorbită de oceane, sol și atmosferă, potrivit  NASA.

Pe măsură ce absorb radiații și se încălzesc, oceanele, solul și atmosfera eliberează căldură  sub formă de radiație termică IR, care străbate atmosfera și ajunge în spațiu. Echilibrul dintre radiațiile care pătrund și cele care ies  din atmosferă păstrează temperatura medie globală a Pământului, la aproximativ 15 grade Celsius. Acest schimb de radiații care intră și ies din atmosferă, este cunoscut ca  efect de seră.

Încălzirea globală

Gazele din atmosferă, care absorb radiațiile sunt cunoscute sun denumirea de  gaze cu efect de seră. Efectul de seră, la rândul său, este una dintre principalele cauze ale încălzirii globale. Cele mai importante gaze cu efect de seră sunt vaporii de apă (H2O); dioxid de carbon (CO2); metan (CH4) și protoxid de azot (N2O), în conformitate cu Agenția pentru Protecția Mediului SUA.

„În timp ce oxigenul este cel de-al doilea gaz din atmosferă, el nu absoarbe radiațiile termice IR”; conform specialistului  Michael Daley, profesor de Știința Mediului la Lasell College.

Unii specialiști sunt de părere că încălzirea globală este un proces normal și că au existat dintotdeauna gaze cu efect de seră. Dar, cantitatea acestora în atmosferă a crescut considerabil în ultima perioadă.

Vaporii de apă – Cel mai comun gaz cu efect de seră

Vaporii de apă sunt cel mai comun gaz cu efect de seră. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin dacă, prezent în cantități mari în atmosferă, poate avea un impact negativ asupra climei.

Dioxid de carbon

De la Revoluția Industrială, declanșată la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima parte a secolului XIX-lea, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, s-a modificat simțitor; de la 280 ppm în perioadele calde interglaciare. Aceasta a crescut de până la 100 de ori în zilele noastre, în conformitate cu datele furnizate de National Oceanic and Atmospheric Administration.

efect de seră

Gaze fluorurate

Gaze fluorurate – sunt hidrofluorocarburi, perfluorocarburi și hexafluorură de sulf și alți compuși gazoși cu flour. Deși sunt prezente în concentrații foarte mici, contribuie la obținerea efectului de seră.

Clorofluorocarburile

Odată utilizate ca agenți frigorifici și propulsoare de aerosoli, clorofluorocarburile (CFC), au fost eliminate printr-un acord internațional. Ele au avut un impact major asupra stratul de ozon.

Hidrofluorocarburile și clorofluorocarburile sunt considerate subtanțe cu potențial de încălzire globală foarte ridicat.

Metan

Metanul este de aproximativ 21 de ori mai eficient la absorbția radiației decât dioxidul de carbon. Rămâne în atmosferă doar aproximativ 10 ani, spre deosebire de dioxidul de carbon, care poate rămâne în atmosferă până la 200 de ani.

În timp ce multe națiuni dezvoltate au adoptat programe de reducerea emisiilor de gaze, treptat, pe parcursul mai multor ani, ca parte a Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice și a „Protocolul de la Kyoto”, emisiile lor combinate au continuat să crească.  În următoarele decenii, creșterea emisiilor de carbon ar putea fi dominată de emisiile provenite de la țările în curs de dezvoltare sau cu economii în tranziție,  precum China și India.

Găsiți și alte articole interesante la rubrica Știință.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here