Ce trebuie să știți despre conceptul de “înfrângere”?

0
88

Ce trebuie să știți despre conceptul de “înfrângere”?

Capacitatea unui om de a se impune depinde de biografia sa. Copiii încurajați de părinți, care s-au bucurat pe parcursul educației lor de atenție și apreciere, a căror demnitate a rămas neștirbită și care au avut dreptul la păreri personale, se impun mai târziu în viață, aproape fără probleme.

infrangereDe asemenea ei vor ști, la fel de bine, să facă un pas înapoi, atunci când situația le-o va cere. Astfel, stau lucrurile cu oamenii a căror voință a fost frântă timpuriu. Ei au învățat că e mai bine să se supună regulilor. Asemenea oameni renunță din capul locului să-și manifeste dorințele și să-și susțină interesele împotriva voinței altora. De teamă, ei evită conflictele și se adaptează situației. Comportamentul lor se aseamănă copiilor cu o educație severă: ei sunt ascultători, nu contrazic pe nimeni și fac tot ceea ce li se cere.

În psihologie acest comportament se numește dependență. Este important de știut că adaptarea la o situație are loc doar la suprafață. În străfundurile lor respectivii – din motive lesne de înțeles – sunt extrem de agresivi.

Și fiindcă o dată cu creșterea agresivității se amplifică și pericolul conflictelor, apare astfel un cerc vicios. Tendința către agresivitate este înfrântă în fașă chiar și atunci când o atitudine energică ar fi justificată. Înfrânarea agresivității, datorată fricii favorizează apariția unor tendințe de slugărnicie, supunere, lașitate.

În așa-numită “contradependență” ies în evidență stările de agresivitate reprimate. Contradependenții se caracterizează prin aceea că, din principiu, ei susțin întotdeauna contrariul față de afirmațiile celorlalți.

Ei sunt cârcotași până în măduva oaselor. De aceea nu este deloc de mirare că ei fac uz de întreaga lor ambiție pentru a nu se da bătuți. Dar, acest fel de comportament are prea pușin de-a face cu ceea ce se cheamă calitatea de a te impune.

În fond, asemenea persoane se comportă precum puberii, a căror dependență față de părinți se evidențiază prin faptul că mereu îi contrazic pe aceștia.

Și fiindcă abilitatea de a te impune nu este în ultimă instanță decât o formă cultivată a manifestării agresivității sunt în avantaj cei care reușesc să-și adapteze agresivitatea la realitatea adulților. Premisa cea mai importantă pentru acest deziderat este biruirea dependenței față de părinți și abandonarea angoaselor față de autoritatea acestora.

Dacă aveți dificultăți în a vă impune în viață propriile doleanțe, faceți următoarea analiză:

  • Precizați-vă mai întâi punctul de vedere în privința obiectivului propus – ce doriți să realizați prin acest deziderat;
  • Este vorba de lucrul în sine: de a avea dreptate sau de cu totul alte motive?
  • Aduceți și argumentele care se impun: ce avantaje și ce dezavantaje vei avea într-o atare situație;
  • Dacă vă faceți griji din pricina reacțiilor pe care le așteptați din partea celorlalți, discutați deschis cu persoanele respective, despre temeiurile dumneavoastră;
  • Nu evitați conflictele și învățați să vă confruntați într-un mod deschis, civilizat.

Cum să ne calculăm coeficientul de personalitate?, Dr. Gerti Senger și Dr. Walter Hoffmann

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here