Ce trebuie să știți despre conceptul de teamă?

0
214

Teama face parte din existența umană. Ea este semnalul perceptibil al unei instalații biologice de alarmă, care se declanșează și avertizează prelung, atunci când este pe cale să se producă o primejdie.

teamaAnxietatea este o reacție umană, fiecare pas pe care îl facem este plin de amenințări, astfel încât nu este nimic neobișnuit în faptul că în cazul unei amenințări reale se încearcă un sentiment de frică. Acest sentiment este normal, el avertizează necesitatea luării unor măsuri corespunzătoare de apărare. Când o persoană este suficient de sigură pe sine, ea va ști să se apere în cazul apariției unui pericol.

Dar când ea este prea slabă, o va lua urgent la goană. Acest gen de comportament este evident, bătător la ochi. De ce există acel comportament exagerat în cazul în care se manifestă  frica față de spațiile înguste, locurile deschise, piețe, transportul cu metroul, telescaunul, telefericul sau față de diferite animale?

Ce înseamnă teama de înălțime, ipohondria, panica, stări care survin fără existența unor cauze exterioare evidente?

Ele apar inițial din senin, pe negândite. Alimentând permanent semnificația situației respective, se menține constant trează starea de frică față de această situație.

Când angoasa este un element intermediar, un declanșator, conectat asociativ la o întâmplare trăită de care se leagă o stare de frică, atunci este percepută înțelegerea fenomenului și are loc revenirea la normal.

Formele de manifestare a agorafobiilor pot fi puse pe seama unei relații prea strânse, apăsătoare. Teama de înălțime exprimă uneori frica față de pierderea controlului, a căderii libere. Frica este de multe ori declanșată și de unele dorințe instinctuale, egoiste, de agresivitate, a căror îndeplinire, pe parcursul dezvoltării și sub imperiul unor comandamente sociale, au fost reprimate.

Nici pe departe nu înseamnă că aspirațiile nemărturisite, ideile intime, pulsiunile “necuviincioase” ar fi fost eliminate pentru totdeauna.

Așadar, teama este un indiciu indubitabil, că un pericol este pe cale să apară, indiferent dacă temeiul acestuia se află în lumea interioară a individului sau în cea exterioară.

 

Cum să ne calculăm coeficientul de personalitate, Dr. Gerti Senger și Dr. Walter Hoffmann

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Ce trebuie să știți despre conceptul de “înfrângere”?

Ce trebuie să știți despre conceptul de “vanitate”?

Ce trebuie să știți despre conceptul privind “calitatea de a conduce”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here