Ce trebuie să știți despre conceptul de “tulburare depresivă”?

0
223

Starea de deprimare afectează atât femeile, cât și bărbații, experții vorbind chiar de o “epidemie”. Generația de după 1955 este de trei ori mai afectată de această maladie decât generația precedentă. În proporție de 2:1, femeile sunt mai predispuse la tulburări depresive decât bărbații.

depresiaStudiile demonstrează că o femeie din cinci și un bărbat din zece manifestă simptomele unei stări de depresie. Cu abateri geografie nesemnificative, acest număr este valabil și pentru celelalte țări vest europene.

Creșterea perturbărilor depresive se datorează deprecierii scării valorilor, a pierderii tradițiilor, alienării individului și apariției sentimentului inutilității.

Specialiștii disting trei forme de depresii: “somatice”, determinate sau favorizate de organism (de exemplu, ca urmare a unei îmbolnăviri sau al unui tratament medicamentos), “endogene”, când nici un eveniment exterior nu se face răspunzător de apariția bolii. Există două subforme de depresii endogene: fie atunci când survine doar starea depresivă, fie atunci când alternează așa-numita fază maniacală (exagerată) cu cea depresivă.

A treia formă de depresie este aceea “psiho-reactivă”, datorată unor vătămări din prima copilărie sau apărută în urma unor indispoziții psihice ca reacție la anumite evenimente din afară, de pildă, despărțiri, pierderea locului de muncă, decese, etc.

Conform ultimelor studii ale cercetătorilor din domeniu, starea depresivă apare ca urmare a acțiunii concertate a tuturor celor trei factori, depinde însă care dintre ei își pune amprenta mai puternic și în care dintre cele trei centre se află centrul de greutate.

Psihanalistul C.G.Jung spunea: “depresia se aseamănă unei doamne în negru. Dacă apare, nu o respingeți, ci invitați-o la masă, ca pe oricare alt musafir și ascultați-o ce are de spus.”

Cum să ne calculăm coeficientul de personalitate, Dr.Gerti Senger și Dr.Walter Hoffman

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Depresia şi îmbătrânirea prematură

Alienarea – sursa agresivității și a stărilor depresive

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here