Ce trebuie să știți despre conceptul de “vanitate”?

0
644

Vanitate sau nu?

“Oglindă, oglinjoară cine este cel mai frumos/frumoasă din țară?”

vanitate Vanitate- Puțini oameni ar putea afirma că această întrebare îi lasă rece. Pentru marea majoritate a lor, felul cum arată constituie atributul cel mai important, chiar dacă nu le este ușor să recunoască acest lucru.

În toate timpurile și culturile, femeile și bărbații și-au scos în evidență, prin machiaj sau îmbrăcăminte corespunzătoare, aspectul exterior.

Sprijinindu-se de mitul antic, psihologia denumește narcisism dragostea de sine, egocentrismul și vanitatea. Persoanele narcisiste sunt preocupate doar de ele însele, capacitatea lor de relaționare fiind adesea scăzută.

Supraestimarea valorii

Comportamentul narcisist aparține unei perioade normale de dezvoltare. Între vârsta de 3-5 ani se identifică etapa de vârf a narcisismului. În această etapă, copii își supraestimează valoarea, puterea și capacitățile. Pretenții de genul “eu sunt mai mare decât tine/eu sunt mai frumos decât tine/ eu sunt mai puternic decât tine” sunt expresii caracteristice pentru această vârstă. Și este bine că se întâmplă așa, întrucât comportamentul narcisist îl protejează pe copil, ferindu-l să nu cadă prea timpuriu pradă realității dezamăgitoare.

Pentru propria lor orientare, copii au nevoie, în această etapă de dezvoltare, de admirație și de lauda părinților. O educație lipsită de respect, având tendința de a-l face să se simtă mic și neputincios și să se rușineze lezează narcisismul unui copil pe termen lung și împiedică formarea unui sentiment corect al propriei valori.

Jignirile timpurii au urmări ulterioare în viață, putând conduce la grandomanie, timiditate sau rușine excesiv de pronunțată.

Tulburarile narcisiste

Pentru tulburările narcisiste sunt tipice următoarele simptome: sentimentul deșertăciunii, vidul interior, egocentrismul, angoase exagerate, vorbitul în public, teama de a roși, tendința de subapreciere a altora, un sentiment diminuat al dragostei, disponibilitatea accentuată față de crize de mânie și vanitate.

Într-un sens exagerat, persoanele vanitoase îi folosesc pe cei din preajmă drept oglinzi în care își proiectează chipurile. Dacă ele se consideră grozave, atunci și mediul ambiant trebuie să reflecte grandomania. Dacă se tem ca nu cumva în locul impozanței lor să le fie reflectate slăbiciunile, atunci evită în mod vădit orice privire în oglindă și se dau la o parte din calea acestui obiect.

În spatele fațadei se află mai multe angoase, ca reacție a unor revendicări narcisiste, având sediul în inconștient. Să ne gândim de pildă la persoanele care, la teatru, vor să ocupe locul din marginea rândului, de teama ca nu cumva în timpul spectacolului să fie nevoie să părăsească sala pentru anumite nevoi fiziologice. Dacă ar sta în mijlocul rândului, “toată lumea s-ar uita la ele” când se ridică și atunci scena s-ar muta subit în sala de spectacol.

De recomandat:

Scrie pe o hârtie care sunt trăsăturile dumneavoastră de caracter valoroase;

Subliniați-le pe cele adevărate, fără a exagera;

Încercați să acceptați și meritele altora și să adoptați o atitudine amabilă față de persoanele respective;

Lupta permanentă pentru a face o impresie de suprafață duce la înstrăinarea de sine.

Cum să ne calculăm coeficientul de personalitate, Dr.Gerti Senger și Dr.Walter Hoffmann

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here