Cea dintâi împrejurare a păcatului

0
101

dintaiAşadar, cea dintâi împrejurare a păcatului eşti tu însuţi, care îl săvârşeşti, fiindcă tu, cel care te împotriveşti măreţiei atât de nemărginite a Ziditorului tău, cine eşti? Un vierme nevrednic al pământului, puţintel lut, precum spune Isaia: “Tu eşti Tatăl nostrum, noi suntem lutul” (64, 7). Un om care, nu numai că ai începătura ta din pământ şi în pământ ai să te risipeşti, dar şi un om dăruit de Dumnezeu cu nespus de multe binefaceri, zidit de puterea şi înţelepciunea Lui nemărginite, ocrotit de nemărginita lui  pronie, răscumpărat cu nenumăratele Lui suferinţe şi dureri, înfiat prin botezul Lui, părtaş al Tainelor Sale, alăptat cu sângele Lui, hrănit cu trupul Său. Şi, un asemenea om să păcătuiască! O, înfricoşată privelişte!

Să păcătuiască un varvar, un agarean, un închinător la idoli, răbdare. “De m-ar fi ocărât vrăjmaşul, aş fi răbdat” (Psalm 54, 12), dar să păcătuiască un creştin, care s-a împărtăşit din Duhul lui Dumnezeu, care luptă sub steagul şi în oastea lui Iisus Hristos, care este casnic al Lui, care s-a bucurat de atâtea ori de darurile Lui, care Îi datorează întreaga sa fiinţă, aceasta nu se mai poate răbda. “Iar tu omule, asemenea mie, căpetenia mea şi cunoscutul meu. Care împreună cu mine te-ai îndulcit de mâncări”.(Psalm 54, 14-15).

Pentru aceasta, avea dreptate Sfinţitul Augustin să spună că, atunci când un necredincios păcătuieşte, este vrednic de pedeapsă. Dar când păcătuieşte un  creştin, nu este vrednic numai de pedeapsa iadului, ci trebuie să se facă într-adins pentru el un al doilea iad. Şi cuptorul acela mare al focului, care îl va primi, trebuie  să aibă, precum cuptorul din Babilon flăcări înşeptite şi diavoli de şapte ori  mai cumpliţi şi alte  unelte diavoleşti de chinuri de şapte ori mai cumpliţi şi alte unelte diavoleşti de chinuri de şapte ori mai înfricoşate şi mai sporite decât cele pentru necredincioşi.

Continuarea AICI

Carte foarte folositoare de suflet, Sfătuire către duhovnic, Sfântul Nicodim Aghioritul

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here