Cea mai bună din țară la astrofizică,Andra Jitaru

0
151

• Andra Jitaru a obţinut locul I, medalia de aur şi s-a calificat în lotul lărgit al României pentru internaţionala acestei discipline • ea a obţinut cel mai mare punctaj din toată olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică • în lotul lărgit pentru internaţională a intrat şi Cristiana Dedu, prima pe țară din lotul elevilor de-a IX-a ca punctaj.

152142Judeţul Neamţ s-a prezentat la superlativ la olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică, desfăşurată la Braşov.

Festivitatea de premiere de ieri după-amiază avea să aducă cele mai frumoase surprize celor patru raresisti care au intrat în competiţie şi profesorului lor coordonator, Grigoruță Oniciuc.

Eleva Andra Jitaru, din clasa a IX-a, a concurat la categoria juniori şi a reuşit performanţa maximă posibilă – locul întâi şi medalie de aur. „N-am avut puterea să sper vreodată că un elev de-al nostru va atinge astfel de performantă. Andra a luat premiul I absolut, medalie de aur şi a obţinut cel mai mare punctaj din concurs la juniori şi seniori. De asemenea, s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţională, de pe locul I“, a declarat profesorul Grigorută Oniciuc.

La categoria seniori a participat Cristiana Dedu, cea care a scris istorie la competiţiile la care a mai participat.

Cristiana a obţinut menţiune MEC şi medalie de argint. „Şi în cazul Cristianei, lucrurile stau cum nu se poate mai bine. Este prima elevă de clasa a IX-a din competiţie ca punctaj, iar rezultatul ei este cu atât mai important cu cât s-a întrecut în concurs cu elevi de clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a. Ea s-a calificat în lotul lărgit al României de pe locul 7“, a mai declarat profesorul Grigorută Oniciuc.

Alt rezultat onorabil pentru judeţul Neamţ este cel al elevului Vlad Tanasă, de la clasa a X-a, care a obţinut medalie de bronz.

Ultima reuşită nemţeană este a lui Apostol Asavinei, de la clasa a X-a, care a primit medalie de onoare. El a ajuns la Braşov, la naţională de astronomie şi astrofizică venind direct de la naţională de fizică, unde a obţinut medalie de bronz. „Lotul judeţului Neamţ s-a comportat la superlativ la Braşov şi trebuie ţinut cont de faptul că aceşti copii s-au întrecut la o disciplină care nu se studiază în scoală. Pe lângă bucuria pe care o am datorită rezultatelor lor, am şi satisfacţia personală că mă voi ocupa de selecţia şi pregătirea lotului României pentru internaţională.

La Suceava se va ţine în august internaționala pentru seniori, unde din cei 15 intrați în lotul lărgit vor rămâne zece în urma selecţiei, iar internaționala pentru juniori se va desfăşura în septembrie, în Kîrgîstan, unde din cei zece clasaţi vor rămâne trei“, a mai declarat directorul adjunct al Colegiului Petru Rareş.

Sursa: monitorulneamt.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here