”Cea mai frumoasă meserie este aceea de a fi mamă”

0
126

Dacă vi se pare că unul sau doi fraţi înseamnă ceva bătaie de cap, imaginaţi-vă cum ar fi să aveţi 13! Faceţi cunoştinţă cu soţii Popa care au 13 copii. Având 13 suflete de hrănit, îmbrăcat şi dus la şcoală, părinţii acestui grup numeros – şi în continuă creştere – sunt Eugenia şi Neculai.

roznovCel mic, Andrei (3 ani) se pregăteşte pentru grădiniţă. Matei, (6 ani), deja se dichiseşte de şcoală. Emilian (8 ani), Paula (11 ani), Iuliana (14 ani) şi Mihaela (17 ani) sunt elevi în clasele a II-a, a V-a, a VIII-a şi a XII-a la Şcoala din Roznov. Cristina (16 ani) învaţă la Colegiul “Petru Rareş” din Piatra Neamţ. Silvia (19 ani) este studentă în anul I la Facultatea de Pedagogie, Estera (21 de ani) în anul III la Facultatea de Farmacie, iar Gabriela este în anul IV la Medicină, în Iaşi. Cel mare, Cornel a absolvit un profil economic, tot la Iaşi, iar Ligia (25 de ani) a terminat Facultatea de Arte. Ultima, Rebeca, deja doamnă, cea mai mare dintre copiii familiei Popa, are deja pruncii ei, pe Iustina şi Teofil. Este şi singura căsătorită, fiind soţie de preot.

Cea mai frumoasă meserie este aceea de a fi mamă

Vin din părţile Neamţului (Roznov) iar Neculai şi Eugenia se ocupă cu agricultura, ajutaţi de cei 13 copii ai lor. Domnul Neculai Popa, inginer de profesie, a ales să lucreze pământul şi să-şi hrănească pruncii săi cu roadele grădinii. Doamna Eugenia a decis să rămână în sânul familiei şi să înţeleagă că pentru o familie binecuvântată cea mai frumoasă “meserie” este aceea de a fi mama copiilor săi.

“E mai uşor să ai mulţi copii decât unul sau doi”

Întrebaţi fiind cum s-au descurcat şi cum se descurcă cu atâţia copii jurnaliştii de la jurnal.ro ne informează că au răspuns cu seninătate” că le-ar fi fost mai greu dacă ar fi avut mai puţini”. Singura dificultate constatat de tatăl Neculai este că se trezeşte mai devreme şi se culcă mai târziu decât un părinte obişnuit: “N-am de ce să mă plâng, trebuie să mă scol dimineaţa mai devreme şi să mă culc seara mai târziu. E o activitate mai intensă. Dacă eşti sănătos, totul e uşor, Doamne fereşte de o boală!”, a spus Neculai Popa.

Cum au fost cei 25 de ani cât a trecut de la naşterea primului copil? “Cu ajutorul lui Dumnezeu le-am trecut pe toate, nu putem zice că a fost aşa uşor, pentru că sunt şi încercări şi greutăţi, dar nu putem spune că a fost greu. Am fost o familie unită şi le-am trecut pe toate. Suntem bucuroşi că suntem daţi exemplu. Noi fiind alături de biserică şi avându-l pe Dumnezeu aproape am trecut cu bine peste toate”, afirmă Eugenia Popa, mama copiilor.

Rugaţi fiind să le dea un sfat celor care, au un copil sau doi, şi se plâng că e greu: “Când ai trei copii, e mai uşor decât cu doi. Când ai patru, e mai uşor decât cu trei şi tot aşa. Ştiu persoane care au avut mult mai puţini copii şi au avut mult mai multe greutăţi decât noi… Sfinţii sunt ajutorul nostru, credinţa nu este o proteză, este o putere; aşa suntem noi cu sfinţii, rugându-ne la ei, ne ajută să ne descurcăm”, a mai spus Neculai Popa.

Surplus de bani din munca pământului

Familia Popa se descurcă foarte bine din munca pământului, de pe cele câteva hectare pe care le cultivă “Din agricultură ne întreţinem, banii nu sunt suficienţi, ci chiar sunt mai mulţi decât trebuie”, spune roznoveanul, “Dumnezeu când îţi dă un lucru de făcut, îţi dă mai întâi puterea şi mijloacele necesare. Nu îţi cere mai întâi să urci Golgota! Trebuie să îndrăzneşti, să te laşi în mâna lui Dumnezeu. Cei care s-au încrezut în Domnul nu au dat faliment, ei tot au ieşit biruitori şi împliniţi la sfârşit”, completează bărbatul, care este de părere că: În România nu numai agricultura te ajută să supravieţuieşti, ar putea-o face şi industria, el fiind, inginer dar nu mai practică meseria. “Industria trebuie repusă pe picioare. Alături de agricultură, ele să fie aripile cu care România să zboare din nou”, a adăugat la final vrednicul părinte Neculai Popa.

Când au aflat câţi copii au, autorităţile locale, inclusiv cele bisericeşti din părţile locului, şi nu numai, au îndrăznit să le ofere sprijinul. “Nu este ceva să ne lipsească. N-am acceptat ajutor niciodată. A venit şi biserica acum câţiva ani şi am spus să dea la cei care au nevoie şi nu pot să muncească”.

Toate aspectele relatate mai sus, a unei familii model, ne duc cu gândul la potențialul soţilor Popa şi capacitatea acestora de a schima lumea.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here