Cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali, va putea fi vizitată

0
429

Cea mai lungă peşteră, Tăușoare, din Carpaţii Orientali, va putea fi vizitată.

Peştera Tăuşoare, care deţine recordul de lungime din Carpaţii Orientali şi care era închisă până acum publicului, va putea fi vizitată de turişti.
51f929ae95f9cfa94c000001
Peştera Tăuşoare, descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte, are cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali.

Într-o sală aflată la peste 4 kilometri şi jumătate distanţă de intrarea în peşteră se află o cascadă de 15 metri înălţime. În peşteră sunt 300 de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane.

Ea are statut de arie protejată din anul 2007 şi este totodată rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţă rară în peşterile României sau cu caracter de unicat, care necesită măsuri de protecţie şi conservare deosebite.

Peştera Tăuşoare ascunde o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17.000 de metri.

În Peştera Tăuşoare se găsesc minerale de gips, numite anthodite sau flori de gips, aici aflându-se cea mai mare concentrare de formaţiuni de gips din peşterile ţării.

A fost identificată prezenţa mineralului “Mirabilit”, unic în peşterile din România şi găsit doar în câteva peşteri din lume, dar şi a “Bilelor de Tăuşoare”, sfere de calcar care reprezintă un fenomen unic în peşterile lumii.

Peştera Tăuşoare este singura din Carpaţii Orientali în care au fost găsite fosile de faună glaciară din specia “urs de peşteră”.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here