Cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlǎ din Transilvania

0
312

muzeul-Sibiel-wwMuzeul de icoane pe sticlă Preot Zosim Oancea din Sibiel gǎzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlǎ din Transilvania şi din Europa existentǎ astǎzi, o splendoare de creativitate artisticǎ de inspiraţie religioasǎ nǎscutǎ din bogǎţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţǎrani români.

Constituitǎ cu începere din anul 1969, operǎ a pǎrintelui Zosim Oancea şi a comunitǎţii din Sibiel, bucurându-se şi de susţinerea unor instituţii şi donatori privaţi români şi strǎini, colecţia acestui muzeu prezintǎ, prin cele aproape 700 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticlǎ, împreunǎ cu opere ale câtorva dintre cei mai importanţi pictori de icoane.

Muzeul cuprinde douǎ clǎdiri, la câţiva metri una de alta, între Bisericǎ şi cimitir, la intrarea în sat. Cea mai mare parte a colecţiei de icoane şi de obiecte vechi se gǎseşte pe cele douǎ nivele care constituie „Muzeu Nou“, recent ridicat şi cu o capacitate superioarǎ, în timp ce edificiul vechi – mai mic dar reprezentând primul sediu istoric al Muzeului – adǎposteşte secţiuni suplimentare ale colecţiei.

Muzeul dezvăluie lumea credinţei rurale transilvănene, fiecare icoană, unică prin felul ei, atrage prin povestea şi mesajele ce stau dincolo de un simplu desen pe sticlă.

Crearea Muzeului se datoreazǎ în întregime, din punct de vedere al concepţiei, preotului Zosim Oancea, susţinut pe plan material, de locuitorii din Sibiel şi de alţi donatori.

Pǎrintele Oancea a avut ideea de a crea un Muzeu de icoane pe sticlǎ dupǎ ce, în 1965, a restaurat vechea bisericǎ a satului. Urmǎrind sǎ îmbogǎţeascǎ patrimoniul pentru a înlesni includerea satului într-un itinerar cultural de larg interes, în 1969 Pǎrintele Oancea a îndemnat locuitorii Sibielului sǎ doneze icoanele pe sticlǎ adǎpostite în casele lor pentru a le aduna într-un muzeu de interes public.

Astfel s-a constituit prima colecţie de icoane (între 150 şi 200), gǎzduitǎ în primul sediu al Muzeului, o veche magazie situatǎ în spatele bisericii şi reconstruitǎ complet între 1970 şi 1971.

Icoanele pe sticlă

icoane-pe-sticla-wwPictura pe sticlă este o tehnică milenară, introdusǎ în Transilvania după anexarea regiunii la Imperiul Habsburgic (1699). A cunoscut o răspândire la nivel de masă şi un mare avânt ca urmare a unei minuni petrecute la Nicula (Nordul Transilvaniei), unde la 15 februarie 1694 pe chipul Fecioarei cu Pruncul reprezentată în icoana pe lemn a bisericii ar fi curs lacrimi timp de 26 de zile.

Evenimentul miraculos a transformat satul în destinaţia unor mari pelerinaje, ocazie cu care credincioşii doreau să-şi procure o imagine a Maicii Domnului pe care să şi-o ducă acasă. De aici a început o vastǎ răspândire a picturii de icoane pe sticlă în Transilvania.

Pictura pe sticlă din Transilvania, cu excepţia anumitor pictori, nu era ocupaţia principală a celor care o practicau. După lucrul câmpului sau când anotimpul nu permitea activităţi în exterior, ţăranii se dedicau în casele lor picturii icoanelor pe sticlă. Pictorul îşi producea toate culorile din materiale naturale, folosind şi amestecuri cu grăsimi de origine animală, gălbenuş de ou sau ulei de in.

Pictarea de icoane nu era niciodată un fapt pur material: pictorii trebuiau să se pregătească şi spiritual, prin rugăciune şi post. Odată cu creşterea cererii, a sporit şi oferta de icoane pe sticlă: pictorilor din zona satului Nicula li s-au adǎugat mai târziu şi artişti anonimi din alte localitǎţi, dând naştere la alte centre de producţie, toate bine reprezentate prin capodoperele pǎstrate în Muzeul din Sibiel.

În centrul icoanei ortodoxe se găseşte întotdeauna o reprezentare a Domnului Iisus Hristos, înfǎţişat mai ales prin Naşterea, Botezul, Cina cea de Taină, Răstignirea şi Învierea Sa.

Subiectul cel mai des întâlnit în icoane este însă Maica Domnului, mai ales Maica Domnului cu Pruncul şi Maica Îndurerată, împreunǎ cu icoanele Bunei-Vestiri, a Încoronării şi a Adormirii Maicii Domnului. Sunt frecvente şi icoanele Sfinţilor, fiecare dintre aceştia fiind chemat în ajutor în funcţie de anumite necesitǎţi.

icoane-pe-sticla-wwIcoanele sunt ordonate pe mai multe secţiuni din mai multe zone ale ţării. Astfel poţi vedea:

– icoane din Nicula şi Transilvania de nord

– valea Mureşului,

– zona Făgăraşului,

– zona Braşovului

– zona Mărginimii Sibiului,

– valea Sebeşului şi Alba Iulia

– zona Banatulu

– zona Bucovinei.

Icoanele pe sticlă sunt o mărturie vie a simţirii lui Dumnezeu şi totodată o expresie a sensibilităţii spirituale a poporului nostru, pentru care icoanele au fost mângâiere şi sprijin. Multe dintre icoane au o vechime de peste 200 de ani, iar valoarea lor este inestimabilă.

Vizitatori din toată lumea

muzeu-ww3Aproximativ 15.000 de persoane vizitează anual Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel. Faima icoanelor pe sticlă a depăşit demult graniţele României, aşa că turişti din Europa, America sau Asia vin aici să le admire.

La muzeu se ajunge uşor, întrucât satul Sibiel se află  la doar 20 de kilometri de Sibiu. Chiar dacă nu ştii unde se află, întâlneşti cu siguranţă un localnic care să te îndrume.

Vizitarea Muzeului din Sibiel oferǎ ocazia de a descoperi figura celui al cǎrui nume îl poartǎ: Pǎrintele Zosim Oancea, om şi preot într-adevǎr excepţional. Inteligenţei lui clarvǎzǎtoare şi neobositei lui tenacitǎţi îi datorǎm acest deosebit muzeu din inima României. O vizită la muzeul de icoane pe sticlă se va transforma într-o lecţie de viaţă, revelaţia unei credinţe pe cât de simple, pe atât de profunde.

Este cel mai important muzeu de acest fel din Europa şi, pe lângă icoanele pe sticlă, mai puteţi vedea şi icoane pe lemn, ceramică, piese de mobilier, precum şi o serie de cărţi bisericeşti vechi, printre care un text liturgic slavon din secolul al XIV-lea, Noul Testament de la Belgrad, un exemplar rar al Bibliei lui Şerban Cantacuzino.

Muzeul este deschis vizitatorilor în orice zi a anului, inclusiv de sǎrbǎtori.

Împreunǎ cu Muzeul sǎu de icoane, Sibielul pǎstreazǎ bogata moştenire a sufletului autentic al satului caracteristic din Transilvania. Poziţia sa geograficǎ, chiar în centrul României, face din acest sat o bazǎ de cert interes logistic pentru a vizita alte centre importante ale Transilvaniei.

Sursa: financiarul.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here