Cea mai mare pască din lume preparată la Rădăuți

0
201

pascaV-ați întrebat vreodată ce înseamnă, la origine, cuvântul pască?

Alături de cozonac, ouă și miel, pasca (pe limba ebraică “mața” מצה) reprezintă elementul spiritual care marchează Sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. Preparată în ajunul Învierii, pasca se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită.

Conform http://www.agerpres.ro, în anul 2009, o pască uriașă realizată în Municipiul Rădăuți, județul Suceava, a fost omologată de World Records Academy, stabilind recordul de a fi cea mai mare pască din lume.

Înainte de a primi binecuvântarea, aceasta a fost așezată într-un coș uriaș din împletituri de nuiele în fața Catedralei Ortodoxe “Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți. Ulterior, a fost tăiată și împărțită tuturor celor prezenți.

Conform worldrecordacademy.com, pasca avea un diametru de doi metri și 10 centimetri, cu o grosime de peste zece centimetri și cântărea peste 170 kg. A fost realizată în 10 ore, de către cinci patiseri și 5 bucătari.

Un număr de 300 de ouă, 45 de kilograme de brânză de vaci, trei kilograme de stafide și câteva 10 de kilograme de făină – asta înseamnă, în traducere liberă, tradiționala pască care a bătut recordul.

A fost realizată în forma rotundă, după cum cere tradiția, care simbolizează perfecțiunea, având o cruce pe mijloc, iar de jur împrejur — un inel din aluat, se mai arată pe http://www.monitorulsv.ro.

Cel care a avut onoarea de a omologa acest record, reprezentantul World Records Academy, a precizat: “Organizația noastră a omologat numeroase recorduri de gătit, dar cel realizat astăzi are o semnificație deosebită: această pâine dulce cu brânză, cunoscută sub numele de Pască, este simbolul Pământului, al perfecțiunii. Și cu atât mai mult, întrucât este preparată aici, în tărâmul de legendă al Bucovinei !”.

Parte din programul ”Paștele în Bucovina”, evenimentul de la Rădăuți a atras numeroși turiști români, dar și străini, aspect îmbucurător pentru organizatori.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here