Cea mai rapidă insectă din lume

0
1500

Este demonstrat faptul că gheparzii sunt cele mai rapide animale de pe uscat. Ei ating viteze care pot ajuge până la o sută douăzeci de kilometri pe oră; este de trei ori mai rapid decât viteza cu care aleargă un atlet de un top. Are o accelerație de nouăzeci și șase de kilimetri pe oră pe care o poate atinge în doar trei secunde. Acinonyx Jubatuseste fără doar și poate este felina cea mai rapidă. Este mai rapida si decât multe din mașinile sport existente astăzi pe piață.

ghepardCu toate astea cel mai rapid animal de pe planetă este o pasăre.

Falco peregrinus, sau altfel spus șoimul pelerin poate atinge, în picaj, o viteză aproape de trei ori mai mare decât ghepardul, putând ajunge la peste trei sute două zeci de kilometri pe oră.  Viteza obișnuită cu care zboară pasărea pe orizontală este de șaptezeci de kilometri pe oră. Impresionant dacă ne gândim că pasărea de pradă are doar patruzeci de centimetri.

Întrebarea pe care oamenii de știință și-au pus-o a fost care este cea mai rapidă insectă din lume. 

O echipă de cercetători  de la Universitatea din Florida,  Departamentul de Entomologie și Nematologie, condusă de profesorul Thomas M. Merritt, și-au propus să dezlege misterul. Pentru a găsi răspunsul, au început prin a căuta în literatura de specialitate, ținând cont de două aspecte importante: insecta trebuia să fie menționată în cel puțin cinci cazuri iar rezultatul trebuia să fie validat de un articol publicat într-un periodic de informare ştiinţifică de profil. Cercetările documentare efectuate nu au adus nici un rezultat valid.

Cu toate acestea în 1996, cercetători din Olanda au demostrat cu ajutorul unor înregistrări efectuate cu camare de înaltă viteză  că topul celor mai rapide insecte este condus de gândacul tigru australian, cu o viteză de aproape șapte kilometri pe oră, sau altfel măsurat cu o sută șaptezeci de lungimi de corp pe secundă.

Cea mai rapidă insectă este un acarian.

Samuel Rubin, student în catedra de fizică la California’s Pitzer College, a efectuat un studiu, publicat anul acesta. El a demostrat că cea mai rapidă insectă este un acarian, din familia Anystidae, care trăiește în sudul Californiei. Cercetările efectuate cu o cameră video de mare viteză au demonstrat că Paratarsotomus macropalpis poate „alerga” cu o viteză de două mii de kilometri pe oră – raportat la viteza cu care aleargă oamenii. Dacă ne referim la viteza în funcție de lungimea corpului, micuță insectă se deplasează cu trei sute douăzeci și două de lungimi de corp pe secundă.

Acarianul are mărimea unei semințe de susan și este cunoscut încă din anul 1916. Cu toate astea, se cunosc foarte puține despre el și modul său de viață.

Cea mai rapidă insectă acarianCu toate că insectele dețin în Guinness World Records treisprezece poziții, este, într-o oarecare care măsură, imposibil, de determinat care este cea mai rapidă insectă,  având în vedere miliardele de insecte cunoscute, care trăiesc astăzi pe Pământ.

 Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here