Cea mai scumpă ciocolată din lume, din boabele arborilor de cacao de peste 100 de ani

0
446

toak Ciocolata To’ak este cea mai scumpă din lume, este fabicată în Ecuador, costă 260 de dolari şi este considerată un lux.

În dialectul vechi din Ecuador, To’ak înseamnă terroir (concept care încorporează toate trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole).

Un baton de 50 de grame vine împachetat într-o cutie din lemn de ulm, în care se află un cleşte din lemn, special creat pentru a degusta ciocolata, precum şi o broşură de 116 pagini în care regăsesc toate detaliile despre originea boabelor de cacao.

Există și varianta VIP, la ciocolata de lux, este vorba despre gama Vintage 2014, cu numai 100 de batoane produse, la preţul de 315 sau 345 de dolari bucata.

toak

Ciocolata a fost creată de americanul Jerry Toth şi austriacul Carl Schweizer. Din 2015, Pachard Vera a devenit manager de producţie.

La sfârșitul secolului al XX-lea, Ecuadorul era cel mai mare exportator de boabe de ciocolată din lume. Însă datorită unei boli fungice, „Witches Broom”, care a cuprins întreaga zonă și a  decimat arborii de cacao, în câteva zile, populația a fost nevoită să importe și să planteze specii noi de copaci. Deși ciocolata produsă era declicioasă, în cercurile de experți, era considerată de o calitate inferioară făță de aroma fină de cacao, acum pierdută.

În 2002, în timp ce ajuta la conservarea pădurilor tropicale Jerry Toth a decis să înceapă să cultive arbori de cacao semi-sălbatici, cu scopul de a produce ciocolată, conform publicației Mother Nature Network.

tumblr_nlql7gamri1u38l26o2_1280

Fostul analist de pe Wall Street s-a asociat cu Servio Pachard, un producător de cacao, pentru care această îndeletnicire este transmisă din generație în generație, care i-a povestit despre existența unor arbori de cacao rămași moștenire, situați departe de lumea civilizată, într-o zonă fără acces la drumurile naționale.

Amplasați în valea Piedra de Plata, arborii cacao Nacional Arriba, erau foarte bătrâni, unii dintre ei având peste 100 de ani vechime, relicve de arriba, din vremuri îndepărtate, înainte ca boala și hibridizarea să schimbe peisajul genetic al arborilor de cacao din Ecuador.

Cacaoa provenită de la acești arbori, i-a permis lui Jerry Toth să înființeze To’ak Chocolate, „fabricată cu grija unui vinificator de epocă și precizia unui lot exclusivist de whisky”.

Ana Grama