Cea mai veche biserică din lemn a României

0
319

biserica_de_lemn_dragos_vodaCea mai veche biserică din lemn a României.

Mănăstirea Putna nu este doar necropola pentru trupul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, ci adăposteşte cea mai veche biserică de lemn din întreaga ţară.

 

Este recunoscută şi în Europa ca una dintre cele mai vechi biserici.

Despre micuţul lăcaş de cult se credea că a fost ctitorie a voievodului care a întemeiat Moldova: Dragoş Voda. Iniţial, mănăstirea a fost ridicată în anul 1346 în satul Volovăţ, dar după 122 de ani, Ştefan cel Mare şi Sfânt aduce biserica la Putna, pentru a le sluji drept lăcaş de cult monahilor de aici.

Operaţiunea a fost consemnată în “Letopiseţul Ţării Moldovei de la zidirea lumii până la 1601”, scris de Nicolae Costin: “Înţeles-am şi noi din oameni bătrâni, lăcuitori de aicea den tara, cum să trage cuvântul den om în om, că o biserică de lemnu la Olovat, să fie făcută de Dragos Voda şi acolo zic, să fie îngropat Dragos-Voda. Şi acea biserica de lemnu au mutat-o Stefan-voda cel Bun, de o au clădit la Mănăstirea Putna, unde stă până acmu. Iară pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovat, Stefan-voda au zidit biserica de piatră”.

Nici măcar cronicarul nu are date concrete în ceea ce priveşte strămutarea bisericii, dar legenda reţine destoinicia şi priceperea soldaţilor aflaţi în solda voievodului Ştefan.

Se spune că acesta a dat ordin să fie biserica mutată, iar ostenii au reuşit să facă acest lucru în doar o singură zi. Biserica a fost demontată şi apoi transportată şi refăcută la Putna, care deja devenea cea mai importantă mănăstire a Moldovei. Ştefan însuşi a fost primul credincios care s-a închinat în bisericuţă de lemn.

biserica-putna-(40)În anul 2002 au fost prelevate mostre din lemnul bisericuţei, care au fost trimise în Suedia.

Expertiză a confirmat ceea ce spuneau legendele: stejarii din care este construită biserică au fost tăiaţi în perioada 1344-1346. De atunci, străinii îi calca tot mai des pragul. Până şi Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat bisericuţă şi a făcut cea mai substanţială donaţie pentru a o proteja.

Duşmanii de care trebuie apărată acum biserica nu mai poartă săbii, nu incendiază şi nu vandalizează. Lupta cea mai mare se dă cu timpul, cu carii ce rod lemnul bătrân şi cu mucegaiul care înmoaie bârnele. Cel mai înverşunat adversar a fost însă un jder, care îşi făcuse sălaş în biserică şi distrugea obiectele. Animalul a sfârşit însă călcat de o maşină, iar grijile muzeografei s-au încheiat.

Rivalii externi ai bisericii sunt lăcaşele de cult din ţările saxone. Englezii se mândresc cu biserica Gresatei de lângă Essex, care ar fi fost construită între anii 900-1000. Norvegienii au şi ei biserica Hopperstad Stave, construită în anul 1130 în timp ce slovacii se lauda cu Biserica Sfântului Francisc de Assissi, construită în secolul al XV-lea.

Cules de Alina Magdici

Sursa: protv.ro

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here