Ceai vs. cafea. Avantaje şi dezavantaje

0
192

cafeaCeaiul şi cafeaua au devenit aproape nelipsite de la micul dejun. Ele sunt consumate şi în timpul pauzelor de peste zi ca o metodă de menținere a energiei şi concentrării. Ambele opțiuni au avantaje şi dezavantaje pentru sănătate. 

Ceai vs. cafea

O serie de studii recente au fost compilate de experți pentru a sublinia beneficiile şi dezavantajele consumului de ceai, fie negru sau alb, şi cafea, informează Daily Mail, citat de Mediafax.

Potrivit informațiilor adunate din mai multe cercetări, ceaiul alb este util în prevenirea obezității. Băutorii de cafea sunt mai puțin predispuși să sufere de Alzheimer.

De asemenea, ceaiul poate fi util în prevenirea instalării diabetului de tip I. El scade riscul de infarct şi protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Efectele ceaiului negru

Potrivit unui studiu, oamenii care beau ceai negru de patru ori pe zi prezintă un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon eliberat în condiții de stres. Totuși, potrivit unei alte cercetări, adăugarea de lapte în ceaiul negru ar putea anula beneficiile acestuia din urmă, legate de protecția împotriva cancerului.

Citiți și Ceaiul verde îmbunătățește memoria și tratează demența.

Un factor de risc ține de proveniența ceaiului consumat. Este posibil ca frunzele de ceai să conțină pesticide, pe lângă cantitatea mare de tanin găsită în ele. Taninul reduce absorbția fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie.

Efectele ceaiului alb

Experții sfătuiesc băutorii de ceai verde să aleagă ceaiul alb, deoarece acesta este făcut din mugurii şi frunzele foarte tinere ale arbustului de ceai. El conține mai puține substanțe nedorite.

De altfel, cercetătorii au aflat că ceaiul alb conține mai mulți antioxidanți. Aceasta înseamnă că poate fi mai eficient în protejarea față de unele maladii, comparativ cu ceaiul verde.

Antioxidanții din ceaiul alb au potențial anti-îmbătrânire şi pot preveni unele forme de cancer, dar şi inflamațiile şi bolile de inimă. Este util în ceea ce privește prevenirea obezității, inhibând dezvoltarea de noi celule adipoase.

Efectele ceaiului fierbinte

Unele studii au găsit o legătură între consumul de ceai prea fierbinte şi cancerul de esofag.

Pe de altă parte, consumul de ceai verde a scăzut cu până la 60% riscul de cancer de esofag în cazul femeilor, potrivit unui alt studiu.

Efectele consumului de cafea

În ceea ce privește cafeaua, băutură considerată a fi mai puțin benefică pentru sănătate, unele cercetări au descoperit că licoarea neagră are unele avantaje pentru sănătate.

Bărbații care beau cafea au un risc mai mic de a suferi de diabet de tip II, de gută, cancer hepatic şi ciroză. De asemenea, cafeaua poate preveni instalarea bolii Alzheimer.

Citiți și Cum poate cafeaua să “topească” kilogramele în plus.

O altă cercetare a arătat că eficiența analgezicelor este crescută de consumul de cafea. Bătrânii se pot bucura de o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt şi de timpi de reacție mai buni dacă beau cafea.

Efectele cafelei negre

Oamenii de știință cred că o serie de compuși chimici din cafea pot fi utilizați pentru a realiza noi medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare şi a insomniei.

Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că această băutură scade fluxul sangvin. Ea afectează sănătatea dinților, pe lângă faptul că afectează culoarea danturii.

Un alt studiu, realizat în Danemarca, a găsit o legătură între consumul de cafea neagră cu puțin lapte şi zahăr şi un risc crescut de a naște un făt mort.

 Ana Grama
Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here