Ceaiul – cea mai populară băutură caldă

0
118

ceaiEste cea mai populară băutură caldă din lume. Conţinând jumătate din cantitatea de cofeină pe care o are cafeaua, ceaiul este un întăritor reconfortant fără, însă, a produce agitaţie. Dar consumul de ceai este mult mai mult decât un obicei civilizat; el vă poate salva chiar viaţa. Cercetătorii au descoperit că băutorii de ceai prezintă un risc mai mic de a prezenta boli cardiace, accident vascular cerebral, cancer şi – în mod ciudat -chiar şi carii dentare.

La începutul anilor 1990, cercetătorii au observat că în rândul femeilor japoneze care practicau arta Chanoyu, tradiţionala ceremonie a ceaiului, se înregistra o rată mai mică de mortalitate în comparaţie cu celelalte femei. Oamenilor de ştiinţă nu le-a trebuit mult timp pentru a stabili că anumiţi compuşi ai ceaiului – în mod deosebit polifenolii, care reprezintă 30% din compoziţia acestuia – sunt printre cei mai puternici antioxidanţi care au fost descoperiţi vreodată. Antioxidanţii sunt substanţe care contracarează efectul radicalilor liberi, molecule oxidate de oxigen care distrug celulele din întreg organismul şi cresc riscul apariţiei unor boli grave precum cancerul.

Dar nu confundaţi ceaiurile din plante medicinale, precum muşeţelul, cu ceaiul veritabil din Camellia sinensis, planta de ceai. Ceaiul verde răspândit în ţările din Asia se obţine printr-un procedeu simplu de punere la abur şi apoi de uscare a acestei plante. Ceaiul pe care îl consumăm zilnic, denumit ceai negru, trece printr-un proces de fermentaţie care îi dă o aromă mai puternică şi o culoare mai închisă – micşorând, astfel, efectul protector al compuşilor săi chimici.

Să bem ceai pentru a ne feri de cancer?

În experimentele de laborator, ceaiul a fost recunoscut ca având proprietăţi antioxidante, dar studiile făcute asupra oamenilor au avut rezultate contradictorii. Unele studii epidemiologice care au comparat persoanele care consumă ceai cu cele care nu o fac au arătat că ceaiul previne apariţia cancerului; alte studii nu au dovedit însă acest lucru. S-au făcut multe alte cercetări asupra acţiunii ceaiului verde aşa că dovezile până în momentul de faţă atestă că acesta este mai bun. De exemplu, cele făcute în China au arătat ca un consum regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului de esofag şi de stomac. Totuşi, un alt studiu făcut în Olanda nu a găsit mcio legătură între consumul de ceai şi protecţia împotriva cancerului. Deoarece în procesul de obţinere a ceaiului negru se distrug o parte dintre compuşii antioxidanţi, se pare că ceaiul verde este un luptător mai puternic împotriva cancerului decât cel negru, cu toate că amândouă categoriile oferă aceleaşi beneficii de protecţie.

Ceaiul verde este bogat în substanţe numite catechine. Acestea au proprietăţi antioxidante puternice – de 100 de ori mai mari decât vitamina C -şi se pare că protejează ADN-ul celular de modificările care induc cancerul. Şi ceaiul negru conţine catechine, dar în cantităţi mai reduse.

În studiile privind cancerul de piele, animalele de laborator cărora li s-a administrat ceai verde au prezentat cancer de piele de 10 ori mai puţin ca grupul căruia i s-a administrat doar apă. În ceea ce priveşte prevenirea cancerului de piele, se pare că ceaiul verde este la fel de eficient dacă este consumat intern sau aplicat pe piele. Datorită efectelor lui antioxidante care pot reduce ridurile sau alte forme de degradare a epidermei, mulţi fabricanţi de produse cosmetice au început să adauge ceai verde în produsele de îngrijire a pielii.

National Cancer Institute din SUA face cercetări asupra ceaiului verde ca agent protector împotriva cancerului de piele. Unul dintre studii cercetează efectele protectoare ale unei pilule făcute din ceai verde asupra leziunilor cutanate produse de expunerea la soare; un alt studiu este îndreptat asupra folosirii ceaiului verde pentru reducerea leziunilor cutanate precanceroase.

În timp ce ceaiul verde este apreciat pentru proprietăţile sale anticancerigene, există unele dovezi că acesta poate ajuta şi persoanele care suferă deja de această boala. Catechinele din ceaiul verde inhibă producerea de urochinază, o enzimă necesară celulelor canceroase pentru a se dezvolta. Se pare, de asemenea, că stimulează procesul de moarte programată a celulelor, sau apoptoza, la nivelul celulelor canceroase. Într-un studiu efectuat pe o perioadă de şapte ani la care au participat femei cu cancer de sân, s-a arătat că în cazul celor care au consumat zilnic cinci căni de ceai verde, cancerul nu a metastazat în ganglionii limfatici spre deosebire de grupul care a consumat mai puţin ceai verde.

 Sănătatea inimii şi altele

Deoarece polifenolii din compoziţia ceaiului au o acţiune atât de puternic antioxidantă, ei pot juca un rol protector în orice zonă a organismului care este afectată de acţiunea radicalilor liber, inclusiv arterele. De asemenea, ceaiul are proprietăţi antibacteriene care sunt benefice pentru sănătatea dinţilor. Cana de ceai pe care o beţi zilnic vă ajută să:

-preveniţi bolile de inimă. Substanţele chimice din ceai împiedică oxidarea colesterolului. Procesul de oxidare se produce atunci când colesterolul este atacat de radicalii liberi. În urma acestui proces, colesterolul se poate depune pe pereţii arterelor, un pas pe drumul către boala cardiacă. Cercetătorii olandezi au anunţat că bărbaţii care consumă în special flavonoide -familie de substanţe chimice din care fac parte şi polifenolii din ceai – înregistrează un risc cu 58% mai mic de a deceda în urma unei boli cardiace în  comparaţie cu bărbaţii care consumă mai puţini. în cadrul acestui studiu, bărbaţii care au consumat aproximativ patru căni de ceai zilnic au avut cea mai bună stare de sănătate;

-reduceţi riscul unui accident vascular cerebral. Se pare că femeile care consumă în mod frecvent ceai au un risc mai scăzut de producere a unui accident vascular cerebral, datorită probabil acţiunii polifenolilor din ceai care reduc pericolul distrugerii vaselor de sânge cerebrale;

-să aveţi o dantură puternică. Ceaiul conţine o cantitate modestă de fluor, mineralul care întăreşte smalţul dinţilor şi împiedică apariţia cariilor. Mai mult decât atât, taninurile şi polifenolii conţinuţi de ceai inhibă acţiunea bacteriilor asupra dinţilor. Există dovezi că ceaiul îmbunătăţeşte capacitatea smalţului dinţilor de a rezista atacului violent al acizilor din cavitatea bucală asupra lor;

-ameliorarea arsurilor solare, dar şi multe altele. Deoarece conţine substanţe astringente care diminuează inflamaţiile, un pliculeţ umed cu ceai poate calma pielea arsă de soare, precum şi hemoroizii sau ulcerele bucale. (Ceaiul este alcalin şi de aceea neutralizează acizii care se formează în ţesutul unei ulceraţii).

Beţi ceai pentru a vă păstra sănătatea

Două sau trei căni cu ceai zilnic sunt suficiente pentru a profita de avantajele pe care ceaiul le oferă asupra sănătăţii. Se pare că şi suplimentele de ceai verde care se găsesc în magazinele cu produse naturiste sunt eficiente. Doza obişnuită este de 250 până la 400 mg zilnic.

Avertisment! Proprietăţile sale protectoare se pot diminua dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în ceai. Proteinele din lapte se ataşează de polifenolii din ceai inhibându-le efectele benefice.

1001 de remedii casnice, Reader s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here