Atât ceaiul verde cât și ceaiul negru sau ceaiul alb sunt produse din frunzele aceluiași arbust, este vorba de Camellia sinensis, diferențele dintre ele rezultând din modul diferit de procesare a frunzelor, atingându-se un nivel diferit de oxidare și astfel o aromă mai puternică sau mai slabă pentru fiecare.
Camellia sinensis
O cultură originară din estul, sudul și sud-estul Asiei (China, India, Japonia), Camellia sinensis este acum cultivată de-a lungul întregii zone tropicale și sub-tropicale a lumii. Din acest motiv puteți găsi în magazine cutii de ceai provenind din Asia alături de cutii de ceai provenind din America Centrală. În acest caz vă puteți orienta către oricare dintre produse, ele aducând în egală măsură aceleași beneficii pentru organism.
Sistemul cardiovascular este printre primele care iau cunoștință cu efectele ceaiului negru, cantitățile semnificative de antioxidanți din ceai prevenind oxidarea colesterolului, în același timp protejând sângele și arterele.
Flafonoizii din ceaiul negru îmbunătățesc vasodilatația coronariană și contribuie astfel la scăderea riscului de apariție ale cheagurilor de sânge, polifenolii din ceai stimulând la rândul lor funcția mușchiului cardiac, tonificând inima și reducând astfel riscul apariției unor boli cardiace.
Cofeina din ceaiul negru stimulează circulația sângelui către creier.
De asemenea, influențează neurotransmițătorii din creier; îmbunătățește puterea de concentrare și atenția; combate stresul prin inhibarea producerii de hormoni care provoacă această reacție. Efectul revigorant al ceaiului negru asupra sistemului nervos este astfel un beneficiu important în viața cotidiană actuală.
Alt beneficiu pe care ceaiul negru îl aduce este prevenirea cancerului, mai exact prevenirea apariției unor mase de celule cancerigene în organism.
Sunt vizate în primul rând cancerul ovarian, cancerul pulmonar și cancerul colorectal. De asemenea cancerul la stomac, prostata și chiar cancerul la sân. Motivul e reprezentat de faptul că mai mulți compuși din ceaiul negru realizează distrugerea celulelor cancerigene înainte ca acestea să se înmulțească și să dea naștere bolii. Așa cum se întâmplă cu mai toate subiectele ce au parte de dezbateri, există însă și studii care nu reliefează un astfel de beneficiu, fiind necesar probabil un timp suplimentar până când oamenii de știință se vor pune de acord asupra acestui subiect.
Sigură este însă legătura dintre ceaiul negru și greutate, respectiv diabet. Compușii din ceai contribuie la încetinirea absorbției zahărului din sânge. Ceaiul negru este astfel asociat unei prevalențe mai mici a diabetului. El este recomandat și persoanelor supraponderale și care suferă de obezitate; acesta stimulează digestia și arderea grăsimilor, ajutând la reglarea greutății corporale. Sistemul digestiv este și el reglat cu ajutorul ceaiului negru, acesta având un efect antidiareic ca și un rol important în ameliorarea inflamațiilor intestinale și afecțiunilor gastrice.
Ceaiul negru pentru piele…
Pielea beneficiază și ea de pe urma ceaiului negru… O protejează împotriva acneei dar și a altor afecțiuni ce apar la nivelul pielii, pete și chiar riduri. Nu degeaba ceaiul negru este folosit ca ingredient la producerea unor cosmetice și medicamente pentru tratarea afecțiunilor pielii. În acest caz însă uzul este unul extern, comprese cu ceai negru putând fi aplicate în zonele afectate.
Ceaiul negru poate înlocui cu succes cafeaua în funcție de cât de puternic este preparat.
Acest lucru depinde de durata de timp în care se realizează infuzarea frunzelor. Astfel, o cană de ceai negru lăsat la infuzat timp de 4-5 minute va avea 50-100 de miligrame de cofeină. Aceasta este o cantitate comparabilă cu cea din cafeaua clasică: aceasta, la aceeași cantitate de lichid, poate conține între 60 și 200 de miligrame de cofeină.
Cantitatea de ceai negru pe care o puteți consuma în fiecare zi poate fi de până la 2-3 căni, având grijă să nu depășiți și să nu exagerați consumul de ceai negru. Băut în exces, vă poate duce la stări de nervozitate și insomnii din cauza hiperactivității creierului, ori stări de agitație ce pot crea disconfort persoanelor din jur.
Sursa Stiati.ca