Ceaiul verde – tradiție și sănătate într-o singură ceașcă

0
144

ceaiul verdeCeaiul verde este un tip de ceai obţinut din planta Camelia sinensis. Prin oprirea procesului natural de fermentaţie acesta se diferenţiază de alte tipuri de ceai cum ar fi ceaiul oolong sau ceaiul negru care provin din aceeaşi plantă. Imediat după cules frunzele sunt trecute prin abur, uscate iar apoi rulate împiedicând procesul de fermentaţie.

Origine și proprietăți

Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut în întreaga lume pentru proprietățile sale diuretice, antioxidante şi pentru conţinutul crescut de vitamine. Este deja folosit cu succes în numeroase regimuri şi diete. Numeroase creme de faţă împotriva îmbătrânirii îl au printre ingrediente. Anumiţi specialişti susţin că ceaiul verde reduce riscul cancerului, în special pe cel al cancerului de stomac şi colon.

Ceaiul verde – Spectru larg de prevenire a bolilor

Ceaiul verde este apreciat din timpuri străvechi pentru proprietățile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor. Este cunoscut și sub denumirile de ceai nefermentat și ceai virgin.

Ceaiul verde se prepară diferit de celelalte ceaiuri, ale căror frunze sunt lăsate să fermenteze. După culegere, frunzele de ceai verde sunt uscate imediat, obţinându-se astfel un conţinut mai scăzut de teina. Prin urmare, datorită conţinutului său scăzut de teina, ceaiul verde este mult mai puţin excitant decât ceaiul negru.

O altă consecinţă a uscării frunzelor de ceai culese, este faptul că ceaiul verde are un conţinut ridicat de vitamine. Ceaiul verde conţine în abundenta vitaminele A, B, E, C, precum şi minerale ca fier, calciu, fosfor şi potasiu.

Infuzie de ceai verde

Pentru a prepara o infuzie de ceai verde, sunt necesare un litru de apă şi o linguriţă de ceai verde, frunze. Se lasă apa la fiert şi atunci când începe să clocotească, se ia de pe foc şi se adaugă ceaiul verde. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Nu este bine să lăsăm infuzia pentru mai mult de 10 minute, deoarece concentraţia prea mare de teina poate avea efecte toxice.

Dacă nu suporţi gustul puternic al ceaiului, o combinaţie sănătoasă şi plăcută poţi obţine adăugând două linguriţe de miere şi o felie de lămâie la fiecare cană de ceai verde.

Din ce în ce mai multe persoane ce au probleme cu kilogramele în plus apelează la ceaiul verde. Obezitatea a început să devină o problemă pe plan mondial datorită stilului de viaţă din ziua de azi. Riscul de îmbolnăvire la persoanele obeze creşte semnificativ. Însă datorită efecelor ceaiului verde, kilogramele în plus nu mai sunt o problemă.

Soluționarea problemei obezității

Din cauza stilului de viaţă pe care îl adopta unele persoane, în special cele care îşi pot permite orice fel de mâncare, creşterea în greutate devine o problemă serioasă. Căpătând un obicei din a mânca alimente bogate în grăsime şi aşa numitele “junk food” numărul persoanelor obeze creşte pe zi ce trece.

O altă problemă este lipsă de exerciţii fizice. Principala urmare este aceea că grăsimile nu sunt arse şi se depozitează în corpul nostru. Cei care au cel mai mult de suferit datorită lipsei de mişcare sunt chiar persoanele obeze. Practicarea exerciţiilor fizice poate reduce riscurile îmbolnăvirii şi ajuta la păstrarea unui corp sănătos.

Problemele mentale reprezintă un alt motiv al creşterii în greutate. Cel mai bun exemplu este depresia. De multe ori când o persoană este deprimată nu plânge, ci mănâncă tot ce găseşte în frigider. Acest lucru nu este sănătos deloc.

Problema kilogramelor în plus se poate rezolva în zilele noastre cu ajutorul unei operaţii de liposucţie însă pot apărea efecte secundare şi asta reprezintă un risc. Există o metodă mai uşoară şi mai naturală de a elimina grăsimea din corpul nostru. Soluţia este ceaiul verde! Pe lângă faptul că ceaiul verde este foarte bun pentru arderea grăsimilor, acesta mai are şi alte beneficii.

Sunt 3 lucruri pe care ceaiul verde le face atunci când este consumat la fiecare masă:

Crește arderea de calorii

Ceaiul verde accelerează metabolismul şi cantitatea de grăsimi arse creşte. Acest proces se numeşte termogeneza. Acesta măreşte căldura din corp accelerând metabolismul şi ca urmare arde caloriile.

Diminuează apetitul

Ceaiul verde ajuta la controlarea apetitului. Nutrienţii ce se afla în ceai trimit semnale către creier şi stomac scăzând apetitul şi micşorând cantitatea de mâncare cerută de organism.

Crește nivelul de energie

Ceaiul verde poate trimite semnale către creier care permit îmbunătăţirea atitudinii mentale pozitive. Pentru că el acţionează în majoritatea părţilor din corp, acesta tinde să pună mintea într-o stare pozitivă şi relaxată, lucru ce face ca organismul să se simtă mai echilibrat şi sincronizat.

Bea ceai verde!

Pentru a te apăra de radicalii liberi din mediu şi pentru a-ţi menţine tonusul şi sănătatea este bine să bei cel puţin o cană de ceai verde pe zi. În cazul în care ţii o cură de slăbire, ceaiul verde poate fi utilizat ca adjuvant. În acest caz însă, va trebui să bei cam 3-4 căni de ceai verde pe zi. Efectul său diuretic şi detoxifiant te va ajuta să dai mai repede jos kilogramele în plus. Este bine că ceaiul să fie consumat în timpul dimineţii şi prânzului, deoarece în caz contrar poate provoca insomnie.

Revista “Asul Verde”

Citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here