Ceaiurile – ştiaţi că?

0
135

ceaiCând este timp frumos afară şi ieşiţi la plimbare, pe câmp sau la pădure, adună de ici-colea câteva plante vindecătoare. Dacă sunt plante ce cresc pe un teren uscat, la soare, le adunăm în timpul când înfloresc mai bine şi după ce s-a evaporat roua dimineţii de pe ele. Unele flori sau foi cresc chiar în grădină şi pe lângă casă.

Plantele trebuie reînnoite în fiecare an, adică să culegem plante noi şi să le aruncăm pe cele vechi.

Din ele se prepară ceaiurile sub formă de infuzie sau decoct în cantitatea necesară cel mult pentru o zi, nu mai mult, deoarece se pot produce degradări, procese fermentative, care provoacă dezvoltarea de microorganisme şi pierderea substanţlor active.

Infuzia se prepară prin turnarea peste 1-2 linguriţe de plantă mărunţită, pusă într-un vas smălţiut sau de ceramică, a unei cantităţi de 250 ml de apă clocotită; se acoperă şi se lasă cam 15 minute, după care se strecoară şi se refoloseşte.

Se mai foloseşte infuzia la rece, obţinută prin turnarea apei reci peste plantă şi lăsarea acesteia câteva ore la macerat.

Decoctul se obţine prin fierbere. Planta mărunţită se introduce în apa rece care se pune la fiert, lăsându-se să fiarbă încă 15-30 de minute după ce a început să clocotească. Cantitatea de plantă este de obicei aceeaşi, 1-2 linguriţe de plantă la 250 ml  de apă. După fierbere, se strecoară, se îndulceşte sau nu şi se bea sau se foloseşte extern (băi de plante, comprese etc).

Decoctul se recomandă în general pentru rădăcini sau coji, iar infuzia pentru flori şi frunze. Modul întrebuinţării se va indica la fiecare boală.

Prafurile

Rădăcinile, frunzele, seminţele sau frcutele de tot felul ale diferitelor plante vindecătoare se usucă, apoi se zdrobesc sau se pisează prefăcându-se în parfuri.

Pentru unii bolnavi, aceste prafuri sunt mai bune decât ceaiul. Praful prescris se ia în mâncare (ca piperul) şi/sau se amestecă în băutură, încât nici nu se simte.

Vasele în care se păstrează prafurile să fie bine acoperite, ca să nu intre praful în ele.

”Farmacia verede – miracolul vindecării bolilor”, de Sebastian Kneipp

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Câteva rețete de ceaiuri binefăcătoare

Câteva rețete de ceaiuri binefăcătoare pentru sănătate

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here