Ceapa și calitățile ei terapeutice

0
557

ceapaCeapa este cea mai veche plantă folosită de oameni ca aliment şi ingredient. în Asia a fost cunoscută cu peste 6000 de ani în urmă, iar primii care au consumat-o în Europa au fost romanii. Ceapa a fost remediul preferat de președintele american George Washington pentru tratarea răcelii.

Ceapa în stare proaspătă – Cea mai eficientă terapeutic

Calitățile terapeutice ale cepei se manifestă cu precădere atunci când aceasta este consumată în stare proaspătă. Leguma nu este prea bogată în vitamine, microelemente şi minerale. O sută de grame de ceapă asigură 1/9 din necesarul zilnic de magneziu, 1/6 de crom şi 1/7 de biotine. Conține însă numai 31 de kilocalorii şi tocmai din acest motiv se numără printre legumele dietetice.

Substanțele utile pe care le conține sunt compușii de sulf, uleiurile eterice şi acizii de fructe. Mirosul acut se datorează reacției enzimelor la divizarea celulelor. Cu cât ceapa conține mai mulţi compuși de sulf, cu atât este mai iute.

Tratează răceala

Ceapa se numără printre “legumele din farmacia casei”, care sunt de neînlocuit în tratarea răcelii. Dacă aţi răcit, tăiaţi foarte mărunt o ceapă, puneţi-o într-o cană împreună cu două linguri de miere şi lăsaţi amestecul timp de 24 de ore la temperatura camerei. Din substanța siropoasă obținută, luaţi câte 1-2 lingurițe de 6-7 ori pe zi. Pentru combaterea răcelii şi guturaiului, puneți-vă în nas câte 2 picături de suc de ceapă proaspăt stors, care vă garantează degajarea rapidă a nasului.

Citiți și Zece remedii naturale împotriva tusei.

Remediu împotriva parodontozei 

Ceapa este şi un remediu împotriva parodontozei (boala gingiilor). La o jumătate de ceapă data prin râzătoare se adaugă o jumătate de linguriță de sare de mare; se amestecă bine şi se freacă gingiile, dar numai după spălarea dinților. Ceapa are şi o puternică acțiune antibacteriană şi, după toate probabilitățile, antivirală.

De asemenea, ajută şi la combaterea efectului înțepăturilor de albine şi viespi în special în gură. În cazul unui asemenea accident, mestecați multă ceapă pentru a feri mucoasa de umflături.

Cercetările arată că oamenii care consumă cu regularitate ceapă au un nivel scăzut de colesterol “rău”. Diabeticii de tip II se simt şi ei mai bine datorită acestei legume. Consumată zi de zi, ceapa poate preveni cancerul şi contribuie la menținerea florei intestinale.

Col. (r) farm. pr. Dumitru Răducanu, ”Planta Romanica”, nr.8, iunie 2005

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here