Pădurea Cedrii lui Dumnezeu din Liban – Arborii milenari din Patrimoniul UNESCO

0
195

Cedrii lui DumnezeuCedrii lui Dumnezeu – Pădure de o mare importanță religioasă unde se află cei mai vechi cedri libanezi. Arbore cu 75 de referințe biblice. Cedrul libanez este emblema națională a Libanului. Exemplare cu vârstă de peste 1000 de ani.

Cedrul libanez – Emblema națională a Libanului

Menționați în Sfânta Scriptură de 75 de ori și apreciați de-a lungul istoriei, Cedrii din Liban supraviețuiesc cu greu masivelor exploatări derulate de-a lungul secolelor. Acești copaci falnici și fascinanți au fost și sunt venerați nu numai pentru aspectul lor impunător, ci și pentru utilitatea practică pe care diverse popoare i-o dădeau. Egiptenii antici foloseau rășina în procesul de mumificare, iar fenicienii întrebuințau lemnul pentru construcția corăbiilor. De lemnul său s-au folosit și romanii, grecii, evreii, babilonienii, asirienii și alte popoare din vechime.

Ultimii supraviețuitori ai acestui tip de arbore se găsesc pe versanții muntelui Makmel, care domină Valea Qadisha. Locul se află la 121 km de Beirut. Cei care doresc să viziteze această pădure protejată și prețioasă, în care cresc Cedrii lui Dumnezeu, nu o pot face decât însoțiți de un ghid. Arz el-Rab este denumirea ei libaneză. Pădurea se află la o altitudine de peste 2000 de metri și a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1998. Începând cu anul 1985 a fost demarat un program de reîmpădurire.

Cedrii lui Dumnezeu

Cum arată Cedrii lui Dumnezeu?

Cedrul de Liban (Cedrus libani) este un conifer longeviv, cu creștere lentă. Pe versanții muntelui Makmel există aproximativ 500 de copaci protejați, dintre care 12 sunt au o vârstă de mai mult de 1000 de ani. Ei ating înălțimi de 35 de metri și au circumferința de până la 14 metri. În funcție de spațiul în care s-au dezvoltat și au crescut, ei sunt înalți și drepți acolo unde densitatea de arbori este mai mare și au crengi largi, orizontale acolo unde au găsit spațiu să se extindă.

Valea Qadisha este o zonă care a adăpostit comunități monahale de la nașterea creștinismului până astăzi. Mănăstirile din Valea Qadisha figurează ca puncte de atracție turistică în ofertele de voiaj. Iarna, în mod special, pădurea de cedri are un aspect de poveste.
Cedrii din Liban apar în Epopeea lui Ghilgameș, fiind folosiți pentru construirea unui zid de apărare al orașului Uruk. Se fac referințe la ei în numeroase legende, povestiri, documente istorice.

Vă invit să citiți – Efecte naturale magice – Peisajul de toamnă din New England, SUA.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here