Cei mai înalţi 10 munți din lume

0
93

Acoperişul lumii

Primul dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – Himalaya, lanțul muntos asiatic, care se întinde pe 24 000 de kilometri, separă subcontinentul indian de platoul tibetan. Cu cele 14 vârfuri ce ating peste 8 000 de metri, printre care şi Everestul (8 844 de metri), Lhotse (8 516 de metri) şi Annapurna (8 091 de metri), aceasta este cea mai înalta regiune a lumii. Printre alpiniştii care le-au cucerit amintim numele lui Maurice Herzog şi al lui Louis Lachenal, care au ajuns pe vârful Annapurna în 1950, precum şi cele ale lui Edmund Hillary şi Tensing Norgay, care au cucerit Everestul în 1953.

„Muntele nemilos”

K2 în Pakistan

Al doilea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – Muntele K2, cu cei 8 611 metri altitudine, este al doilea cel mai înalt vârf din lume. Situat în masivul Karakorum, la graniţa dintre Pakistan şi China, acest munte este considerat cel mai periculos din lume, numeroşi alpinişti găsindu-şi sfârşitul aici. Din cauza unui climat extrem, caracterizat în special prin vânturi puternice şi o foarte mare instabilitate atmosferică, aici nu a putut fi organizată cu succes nicio singură ascensiune pe toată perioada iernii.

„Colosul Americii”

Al treilea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – Aconcagua este cel mai înalt munte din Anzii Cordilieri, în Argentina, situat la câţiva kilometri de frontiera cu Chile. Caracterizat printr-un climat extrem de arid, vârful adăposteşte câţiva gheţari. Destul de uşor de urcat dacă se face o aclimatizare treptata la altitudine, piscul supranumit „colosul Americii” oferă o uluitoare vedere panoramică înspre Pacific. Muntele a fost populat de timpuriu de triburile Quechua.

Epoca de gheață


Al patrulea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – situat în regiunea Arctică, în centrul Alaskăi, muntele Denali (sau muntele McKinley) domină America de Nord de la cei 6 194 de metri altitudine. Muntele adăposteşte cinci mari gheţari, dintre care unii ating şi 70-80 de kilometri în lungime. Primul om care i-a cucerit vârful a fost un amerindian, Walter Harper, în timpul expediţiei conduse de Hudson Stuck, în 1913. O sută de ani mai târziu, în 2014, alpinistul Kilian Jornet stabileşte un record de viteză de ascensiune (11 ore şi 40 de minute) pentru o cursă dus-întors de la tabăra de bază, situata la 2 200 de metri altitudine.

Zăpezile de pe Kilimanjaro


Al cincilea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – situat în nord-vestul Tanzaniei, Kilimanjaro, cel mai înalt loc al continentului african, este un masiv vulcanic al cărui vârf este Pic Uhuru, cu 5 892 de metri altitudine. Albeaţa care conturează silueta vârfului său, renumitele „zăpezi de pe Kilimanjaro”, odinioară prezente atât vara, cât şi iarna, riscă, din păcate, să dispară, deoarece calota glaciară se topeşte văzând cu ochii din pricina defrişărilor masive şi a încălzirii globale.

Flacăra lui Elbrouz


Al șaselea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – mult mai înalt decât Mont Blanc, Muntele Elbrouz (5 642 de metri), un fost vulcan, este cel mai înalt vârf din Europa și domină masivul Caucaz din Rusia. Acoperit fiind de numeroşi ghețari și având o climă aspră şi schimbătoare, este greu de escaladat. Deși este înconjurat de legende – pentru antici, Zeus îl înlănţuise aici pe titanul Prometeu, care furase focul de la zei -, muntele are şi o puternică conotaţie simbolică: în 1942, naziştii şi-au ridicat drapelul aici, iar flacăra Jocurilor Olimpice de la Soci a fost aprinsă tot aici, în 2014.

Acoperișul Antarcticii


Al șaptelea dintre cei mai înalţi 10 munți din lume – descoperit în 1958, în timpul unei survolări aeriene, Muntele Vinson (4892 de metri) domină Antarctica. Aceasta aparţine de masivul cu acelaşi nume, care se întinde pe aproape 21 de kilometri în lungime şi 13 kilometri în lățime. Cei care vor să îl urce trebuie să pornească din Punta Arenas, în sudul Republicii Chile, şi să închirieze un avion de transport până la baza Patriot Hills, aflată între masivul Vinson şi Polul Sud, pentru ca apoi să mai facă un al doilea zbor către vest pentru a ajunge la tabăra aflată la poalele masivului, la o altitudine de 2200 de metri.

Creasta Europei

Mai multe informații puteți găsi aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère