Cei mai mari 10 campioni sportivi

0
90

„Divina”

Prima dintre cei mai mari 10 campioni sportivi este Suzanne Lenglen. Campioana mondială la tenis de câmp de la 15 ani, la simplu şi la dublu, jucătoarea franceză a dominat scena tenisului mondial feminin între 1919 şi 1926. Cu excepţia unui abandon din motive de sănătate, în toată această perioadă nu a pierdut nici măcar un set în faţa adversarelor sale: a câştigat de şase ori turneul de la Wimbledon şi Jocurile Internaţionale din Franţa. Rapidă şi elegantă, cea supranumită „divina” le-a inspirat pe toate jucătoarele secolului XX în metodă de joc, spirit şi ţinută.

Regii boxului

Marcel Cerdan şi Muhammad Ali.


Actori ai unora dintre cele mai mari lupte ale secolului, boxerii au în comun nu doar câştigarea unor titluri la competiţiile de talie internaţională, ci şi o faimă excepţională. Înainte de a muri într-un accident de avion, în 1949, Cerdan, prieten al lui Edith Piaf încă de la întâlnirea lor din 1948, câştigase 111 meciuri din 115, în cursul cărora a reuşit de 12 ori KO în prima rundă. Americanul Cassius Clay, mai cunoscut sub numele de Muhammad Ali, a repurtat 56 de victorii în 61 de meciuri jucate. Adulat pentru stilul său de luptă foarte puţin ortodox şi aspru criticat pentru refuzul său de se înrola în armată în timpul Războiului din Vietnam, „cel mai tare om de pe planetă” a fost primul triplu campion din lume la categoria grea.

„Regele Killy“

Francezul Jean-Claude Killy este cel de-al doilea schior alpin care a câştigat toate cele trei probe (coborâre, slalom, slalom uriaş) în timpul Jocurilor Olimpice din 1968, de la Grenoble. După ce obţine şase titluri la Campionatele Mondiale, Killy câştigă, în două rânduri, în 1967, respectiv în 1968, Cupa Mondială la schi. Îşi încheie cariera la 25 de ani.

Omul unui record


În 1972, înotătorul american Markspitz este vedeta Jocurilor Olimpice de la München, în cursul cărora câştigă 7 medalii de aur la probele individuale (100 metri şi 200 metri liber, 100 metri şi 200 metri fluture) şi ştafetă. Cu toate acestea, după aceste reuşite, Spitz se retrage din competiţie, motivând că ar fi „dat tot ce avea de dat”.

Legenda Turului Franţei

În ciclism, belgianul Eddy Merckx este deţinătorul unui palmares de excepţie: 625 de curse câştigate – din care 525 pe traseu, 98 pe pistă şi 2 în ciclocros, 5 Tururi ale Franţei, 5 Tururi ale Italiei şi un Tur al Spaniei în 1967, devine succesorul francezului Jacques Anquetil, lider mondial şi primul ciclist care a câştigat de cinci ori Turul Franţei.

Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972,1974)

Cel mai vestit river


Björn Borg este unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului. Timp de un deceniu, sportivul suedez câştigă aproape toate turneele pe care le dispută: 11 titluri de Mare Şlem (6 la Roland Garros şi 5 la Wimbledon) şi două Masters. Cel care a fost supranumit „Iceborg” a dat dovadă de un control emoţional perfect pe teren. Cel mai bun joc de picioare, cel mai bun joc în teren, cel mai bun rever şi cea mai rapidă minge, Borg a fost sportivul tuturor superlativelor în tenis.

 


Björn Borg, după victoria sa de la Wimbledon, pe 5 iulie 1980.

„Pelé-ul rugbiului”


Rugbistul venezuelean Serge Blanco deţine recordul la numărul de eseuri înscrise în echipa Franţei (38 în total). Între 1981 şi 1990, Blanco îşi conduce echipa spre victorie de şase ori în Turneul celor Cinci Naţiuni, obţinând şi un loc în finala Cupei Mondiale, în 1987.

Sprinterul Jocurilor Olimpice

Din 1979 până în 1996, americanul Carl Lewis a obţinut 10 medalii olimpice, din care 9 de aur, precum şi 10 medalii la Campionatele Mondiale de Atletism. În 1984, acesta câştigă probele la 100 metri, 200 metri, ştafeta 4×100 metri şi săritura în lungime şi egalează realizările lui Jesse Owens la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936! În aceeaşi perioadă, se afirmă şi Marie-Josée Perec, devenind prima atletă care a câştigat proba de 400 de metri de două ori consecutiv, la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996).


Ultimul coş


Michael Jordan.
Erou extrem de mediatizat al baschetului în anii 1990, palmaresul sportivului american este remarcabil: campion olimpic între 1984 şi 1992, de 6 ori campion NBA cu echipa Chicago Bulls, de 10 ori cel mai bun marcator al anului şi de 5 ori cel mai bun jucător al anului. Capabil să decidă singur şi să ia în mâini soarta unui întreg meci, sportivul american a înscris adesea coşul victoriei cu mai puţin de 5 secunde înainte de fluierul final.

Baronul roşu


Michael Schumacher
Campionul cel mai premiat de Formula 1 a obţinut 7 titluri mondiale şi 91 de victorii cu mărcile Benetton, apoi Ferrari şi Mercedes. De la Magny-Cours la Monaco, incluzând Imola şi Silverstone, Schumacher a fost regele tuturor circuitelor importante. În urma unui sondaj realizat în 2011 de ziarul Bild, „Baronul roşu” a fost chiar supranumit cel mai mare sportiv german al tuturor timpurilor.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Alte articole care v-ar putea interesa aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère