Cei mai mari 10 exploratori

0
157

Amiralul mărilor din vest

Primul dintre cei mai mari 10 exploratori – la începutul secolului al XV-lea, cu multe decenii înainte ca expediţiile europene să ajungă până la Oceanul Indian, amiralul chinez Zheng He conduce importante expediţii maritime. împăratul Zhu Di, al cărui prim eunuc era amiralul, îl însărcinează să captureze flota duşmanilor săi şi să stabilească relaţii comerciale cu ţările de pe malurile mărilor din sud. Însoţit de 30 000 de oameni, acesta navighează cu joncile pline de mătăsuri până în Java, Ceylon şi Calcutta, în sudul Indiei, apoi pe coastele Kenyei de astăzi, până la sultanatul Malindi.

Un nume pentru America

 

 

 

 

Navigatorul florentin Amerigo Vespucci pregăteşte echipamentul expediţiilor lui Cristofor Columb înainte de a se îmbarca el însuşi, finanţat de Portugalia, către ţărmul Surinamului, în 1499, şi apoi spre cel al Braziliei, în 1501. Vespucci îşi dă seama că ţinuturile descoperite de Columb nu îi aparţin Indiei, ci unui nou continent, botezat „America” în 1507, de către cartograful Martin Waldseemuller, ca omagiu adus lui Amerigo Vespucci.

Descoperitorul Americilor

De origine genoveză, Cristofor Columb este cel mai mare navigator din istorie. Expediţia sa din 1492, finanţată de Regii Catolici spanioli, îl poartă până în Insulele Antile, apoi către Cuba şi Haiti. În 1493, ajunge până la Dominica, în Guadelupa şi la Puerto Rico. Abia în 1498, cu ocazia celei de-a treia expediţii, Columb păşeşte pentru prima dată pe ţărmul continentului american, crezând că, de fapt, a ajuns în India. Moare în 1506, în timpul celei de-a patra expediţii a sa.

Drumul către India


La şase ani de la prima expediţie întreprinsa de Cristofor Columb, Vasco Da Gama devine primul european care descoperă drumul către India, făcând ocolul Africii. În 1502, cu ocazia celei de-a doua expediţii a sa, Da Gama ajunge la Cochin (actualmente Kochi), primul avanpost comercial portughez din Asia, unde lasă câteva nave pentru a patrula în apele zonei. Din acest moment, începe o confruntare tensionată între Europa, hotărâtă să profite de rutele astfel deschise, şi ţările arabe, deja prezente în regiune.

Portugalia se instalează în Brazilia


Pedro Álvares Cabral este însărcinat de regele portughez Manuel I să continue expediţiile lui Vasco da Gama. în martie 1500, el ridică ancora din Lisabona, cu treizeci de corăbii, în direcţia Americii de Sud. În numele regelui, Cabrai pune stăpânire pe Brazilia, în luna aprilie a aceluiaşi an; îşi continuă mai apoi drumul, trece de două ori pe lângă Capul Bunei Speranţe şi ajunge la Calcuta, în India, pe care o asediază.

O strâmtoare numită Magellan


Susţinut de Carol I, regele Spaniei, viitorul Carol Quintul, în expediţia întreprinsă pentru a ajunge în Insulele Moluce (actualmente Indonezia) prin vest, ocolind America, Fernando Magellan pleacă din Sevilla în 1519, cu cinci corăbii. La sud de Chile, în Patagonia, el traversează strâmtoarea care astăzi îi poartă numele, apoi Oceanul Pacific şi ajunge în Filipine, unde, în 1521, este omorât de indigeni după ce masacrează populaţiile băştinaşe.

Itinerarul unui locuitor din Saint-Malo


La cererea regelui Francisc I, Jacques Cartier, originar din Saint-Malo, deschide, în 1534, drumul prin nord către Americi şi, în numele regelui, pune stăpânire pe teritoriul numit mai târziu Canada. Cu ocazia celei de-a doua expediţii, din anul următor, Cartier descoperă marele golf Saint-Laurent şi îi dă numele său. Urcă în amonte pe fluviu şi ajunge, printre altele, la satul amerindian Hochelaga, aşezat la poalele unui promontoriu botezat Mont- Royal, viitorul oraş Montreal.

„Dragonul”


Francis Drake este un corsar englez, trimis, în 1570, de către regina Elisabeta I a Angliei să conducă trei expediţii de război împotriva coloniilor spaniole. Mai târziu, acesta întreprinde prima călătorie engleză în jurul lumii, în drumul său pustiind ţărmurile din Chile şi Peru, continuând apoi până la Insulele Sonde. în urma bătăliei de la Cadiz, din 1587, Drake le cauzează numeroase pierderi spaniolilor şi participă la distrugerea Invincibilei Armade, în 1588.

Fondatorul Quebecului


Samuel de Champlain explorează insulele Antile şi America Centrală, înainte de a porni pe drumul către Canada, unde întemeiază Noua Franţă. Explorator şi cartograf, De Champlain stabileşte relaţii bune cu populaţiile băştinaşe. Ridică primele mănăstiri şi forturi, iar pe 3 iulie 1608 întemeiază Quebecul. La moartea sa, întreaga comunitate numără 150 de colonişti.

De cealaltă parte a lumii


Moştenitor al navigatorilor Renaşterii, James Cook continuă expediţiile acestora și explorează, între 1768 şi 1771, Insulele Societăţii şi Noua Zeelandă, în Pacific. Mai apoi, ajunge în Oceanul Antarctic și descoperă Insulele Sandwich (Hawaii), unde este ucis de băştinaşi.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère