Cei Şapte Înţelepţi ai Greciei Antice – Bias din Priene (III)

0
612

bias_of_prieneUn alt filozof antic grec, care face parte din lista celor “Şapte Înţelepţi ai Greciei Antice” este şi Bias, care s-a născut în 570 i.Hr., în oraşul Priene din Ionia (Grecia). Bias din Priene a fost un renumit avocat (mare apărător al dreptăţii), politician, legiuitor, care a devenit celebru (încă din timpul vieţii) datorită înţelepciunii şi bunătăţii sale.

Bias a călătorit mult în Cipru (unde a stat 10 ani) şi în Egipt. În timpul cât a fost în străinătate, a scris un poem care are aproximativ 2.000 de versuri, în care arăta cum să înveţi să fii fericit, bogat şi înţelept. Ajuns la o vârstă foarte înaintată, după ce a terminat pledoaria pentru un client de-al său, a murit sprijinit cu capul pe umărul nepotului său.

Despre viaţa acestui înţelept grec au scris mai multe personalităţi, printre care şi legendarul istoric Diogene Laertius. Bias din Priene a fost foarte apreciat pentru înţelepciunea şi pentru modul său de gândire. Atunci când oraşul său era să fie invadat de armata regelui persan, toţi locuitorii aveau multe bagaje cu ei, în timp ce filozoful Bias nu luase nimic. Când a fost întrebat de ce nu a luat nimic cu el, acesta le-a răspuns: “Tot ceea ce am, port cu mine” (“Omnia mea mecum porto “) – prin aceasta a dorit să arate că înţelepciunea, cunoştinţele şi abilităţile pe care le are un om sunt cea mai de preţ avere.

La întrebarea “Ce este mai dulce pentru oameni?”, Bias a răspuns: “Speranţa” şi la întrebarea: “În ce ocupaţie găseşte omul plăcere?”, a răspuns: “Când câştigă bani”. Când un necredincios a întrebat ce este pietatea, Bias a tăcut şi când a fost întrebat de ce nu răspunde, filozoful i-a răspuns: “Tac, pentru că vrei să afli lucruri care nu ţi se cuvin”.

Citate din înţelepciunea filozofului grec Bias:

“Cei mai mulţi oameni sunt răi “ (deviza lui Bias din Priene)

“Preţuieşte înţelepciunea.”

“Înţelepciunea este cea care nu se desparte de tine niciodată”.

“Oamenii naivi sunt cei mai uşor de păcălit”.

“Gândeşte-te la ceea ce faci”.

“Nu laudă un netrebnic doar pentru că este bogat”.

“Fă-ţi provizii de înţelepciune pentru călătoria de la tinereţe la bătrâneţe, căci aceasta este mai sigură decât toate celelalte bunuri.”

“Apucă-te cu greu de lucru, dar odată ce te-ai apucat, ţine-te stăruitor de el”.

“Ia-ţi ce ţi se cuvine prin convingere, nu cu forţa.”

“Marile bogăţii vin la mulţi oameni din întâmplare.”

“Mai bine să arbitrezi între 2 duşmani decât între 2 prieteni, pentru că (în primul caz) unul dintre duşmani îţi devine prieten, iar (în al doilea caz) unul dintre prieteni îţi va deveni duşman.”

“Ascultă mai mult şi vorbeşte când se cuvine”.

“Nu-ţi face altă provizie decât înţelepciunea; e singurul lucru pe care soarta nu ţi-l poate lua.”

“În tinereţe fă-ţi provizii de fapte bune, iar la bătrâneţe de înţelepciune”.

“Iubeşte prudenţa”.

Sursa: Arta Cunoasterii

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here