Cei Șapte Înțelepți ai Greciei Antice – Pittacos din Mytilene (VI)

0
484

PittacusNăscut în anul 650 i.Hr. în oraşul Mytilene (din insula grecească Lesbos), Pittacos a fost un important om de stat grec, care s-a distins prin înţelepciune, prudenţă, discreţie şi onestitate. Tatăl lui Pittacos era trac. În urma victoriei obţinute împotriva atenienilor, Pittacos a devenit conducător al oraşului Mytilene, pe care l-a guvernat timp de 10 ani, timp în care a dat numeroase legi şi, prin înţelepciunea sa, şi-a pus amprenta asupra orasului-port Mytilene. A guvernat cu ajutorul claselor populare, pe care le-a favorizat, reducând puterea nobilimii.

Pittacos era un om de o nobleţe rară, pe care şi-a dovedit-o mai ales atunci când l-a iertat şi i-a redat libertatea celui care i-a ucis fiul, spunând că: “Iertarea este mai bună decât răzbunarea”. Întrucât era vin din belşug pe Insula Lesbos, pentru a-i abate pe oameni de la beţie, Pittacos a dat renumita lege care dubla pedeapsa pentru orice greşeală comisă în stare de ebrietate.

Datorită uriaşei sale înţelepciuni şi a bunătăţii sale deosebite, după 10 ani de guvernare (595 – 585 i.Hr.), Pittacos a renunţat de bunăvoie la conducerea oraşului Mytilene, motivând: “Am fost speriat să-l văd pe Periandru din Corint devenind tiranul concetăţenilor săi, după ce le-a fost tată. Este foarte dificil să fii mereu integru“. După abdicare, cetăţenii i-au dăruit lui Pittacos, în semn de preţuire, un teritoriu vast, pe care Pittacos l-a dăruit zeilor, iar pentru dânsul şi-a oprit doar o mică parte, spunând că “jumătatea este mai mare decât întregul“.

Nobleţea sufletească şi-a dovedit-o şi atunci când a refuzat banii oferiţi de regele Cresus (al Lidiei), explicând că are de două ori mai mult decât îşi dorea, deoarece moştenise averea fratelui său, care nu avusese copii. Pittacos este considerat unul din cei “Şapte Înţelepţi” ai Greciei Antice, deoarece a fost renumit pentru înţelepciunea sa încă din timpul vieţii sale. Unui om care caută un om vrednic, Pittacos i-a spus: “Dacă-l cauţi cu prea multă grijă, nu-l vei găsi niciodată“. La diferite alte întrebări, înţeleptul a răspuns astfel: “Ce este plăcut?” – “Timpul”. “Ce este nevăzut?” – “Viitorul”. “Ce este sigur?” – “Pământul”. “Ce este nesigur?” – “Marea”.

Iată care sunt cele mai cunoscute sfaturi şi cugetări ale lui Pittacos:

“Ar trebui să ştii ce oportunităţi să alegi. “(deviza lui Pittacos din Mytilene)

“Pe om îl cunoşti când deţine puterea.”

 “Nu face aproapelui tău ceea ce nu doreşti să ţi se facă.” (Regula de Aur)

“Nu spune dinainte ce ai de gând să faci, pentru că, dacă nu izbuteşti, va râde lumea de tine.”

 “Orice lucru faci, să îl faci bine.”

 “Este greu să devii un om cu adevărat integru.”

 “Datoria oamenilor prudenţi este să prevadă greutăţile înainte de ivirea lor şi să le împiedice să apară, iar datoria celor curajoşi este ca, atunci când greutăţile se ivesc, să le înfrunte.”

 “Nu vorbi de rău nici pe prieteni, nici pe duşmani.”

 “Iubeşte cumpătarea.”

 “Preţuieşte adevărul, fidelitatea, îndemânarea, inteligenta, sociabilitatea şi prudenţă.”

 “Nu mustră pe nimeni pentru nenorocirea care l-a lovit, de teamă să nu mânii pe zei.”

Sursa: ArtaCunoasterii.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here