Cei Şapte Înţelepţi ai Greciei Antice – Thales din Milet (I)

0
3665

ThalesÎn Antica Elada, în secolul al VI-lea i.Hr., au luat naştere filozofia şi ştiinţa – cele mai mari daruri pe care Grecia le-a dat întregii lumi. Oraşul cel mai înfloritor din lumea elenă, din perioada Antichităţii, era oraşul Milet, unul din cele 12 oraşe ale Ioniei, un mare centru comercial şi cultural grecesc. Datorită călătoriilor lungi pe care le-au făcut în ţinuturi îndepărtate, locuitorii din Milet aveau minţile luminate şi multe cunoştinţe despre civilizaţia Feniciei, Babilonului, Egiptului şi Lidiei. Mulţi dintre grecii din Milet îşi puneau întrebări, căutau să găsească soluţii practice la problemele care îi frământau, încercau să afle răspunsuri bazate pe logică şi raţiune la orice fenomen.

Una din trăsăturile grecilor era dragostea de a gândi. Grecii sunt cei care au pus bazele filozofiei. Comerţul şi industria ajunseseră la apogeu, aşa încât în Milet, odată cu dezvoltarea negoţului, s-au pus bazele filozofiei, matematicii, şi odată cu acestea s-au dezvoltat: astronomia, geografia, navigaţia, comerţul exterior şi literatură. Miletul a cunoscut această înflorire pentru că aici s-a întâlnit gândirea negustorilor greci cu înţelepciunea egiptenilor, perşilor şi indienilor.

În acea perioadă s-au remarcat unele persoane care au fost renumite prin talentul şi caracterul lor, prin modul cum au reuşit să iasă din situaţiile critice şi prin ajutorul şi sfaturile pe care le-au dat oraşelor lor. Aceste persoane celebre au fost numite înţelepţi şi cuvintele lor au devenit proverbe. Pentru a putea fi reţinute mai uşor şi de cât mai multe persoane, unele proverbe ale înţelepţilor greci au fost săpate în piatră sau pe faţada unor clădiri importante. Proverbele acestor personalităţi sunt valabile şi astăzi, deşi au trecut peste 2.500 de ani de la formularea lor.

Perioada 620 – 550 i.Hr. A fost perioada celor “Şapte Înţelepţi” – personalităţi pe care grecii le-au respectat foarte mult. Grecii au întocmit o listă cu “Cei Şapte Înţelepţi “, cu toate că înţelepţii Greciei, din perioada antică, erau în număr de 17. S-au întocmit mai multe liste cu înţelepţi, liste care nu coincideau întotdeauna. Cele şapte mari personalităţi din acea vreme, care apar pe lista lui Platon (una din cele mai vechi liste), apar şi pe alte liste care au fost întocmite de diferite persoane, în diferite perioade de timp. Numărul 7 a fost ales pentru că popoarele din Antichitate atribuiau acestei cifre o forţă mistică.

Cei Şapte Înţelepţi din Grecia Antică erau filozofi, legislatori, politicieni, oameni de stat, care prin realizările lor au influenţat întreaga Grecie, regiunile din jur şi civilizaţia noastră contemporană. În mod tradiţional, fiecare dintre cei şapte înţelepţi reprezintă câte un aspect al înţelepciunii lumeşti, care este concentrat într-un aforism, considerat deviza înţeleptului respectiv.

Lista celor “Şapte Înţelepţi” ai Greciei Antice cuprinde următoarele personalităţi: Thales din Milet, Solon din Atena, Bias din Priene, Cleobulus din Lindos, Chilon din Sparta, Pittacos din Mytilene şi Periandru din Corint.

Thales din Milet (624 i.Hr. – 546 i.Hr.)

Primul filozof grec şi primul matematician al Greciei Antice a fost Thales din Milet. Acesta s-a născut în 624 i.Hr., în Milet – unul din cele mai înfloritoare oraşe greceşti ioniene, un mare port grecesc de pe coasta mediteraneană a Asiei Mici, un important centru al filozofiei ioniene, un oraş care a dat multe personalităţi din domeniul filozofiei, literaturii şi arhitecturii. Despre Tales au scris Cicero, Seneca, Plutarh, Plinius cel Bătrân – unii din cei mai influenţi greci din perioada Antichităţii.

Thales din Milet a devenit celebru pentru că a prezis cu multă exactitate eclipsa de Soare din 8 mai 585 i.Hr., folosindu-se de cunoştinţele pe care şi le-a însuşit de la babilonieni. A descoperit “Carul Mic”. Thales din Milet a fost numit de greci “Sophos”, adică înţelept, pentru că a dat multe sfaturi, iar cel mai cunoscut este cel gravat pe faţada din Oracolul lui Apolo din Delphi: “Cunoaşte-te pe tine însuţi!”.

Negustor de profesie, Thales a făcut multe călătorii în Egipt, Creta şi Asia, călătorii care i-au permis să-şi îmbogăţească cunoştinţele din diferite domenii. Thales a fost unul din cei mai importanţi oameni din Antichitate şi atunci când s-a întocmit lista cu cei “Şapte Înţelepţi” din Grecia Antică, Thales a fost trecut primul pe acea listă. A ajutat foarte mult la dezvoltarea matematicii, astronomiei şi filozofiei. A făcut multe descoperiri în domeniul matematicii – a formulat mai multe teoreme geometrice care îi poartă numele.

Marele filozof grec Thales din Milet a folosit teorema care îi poartă numele la calcularea înălţimii piramidelor din Egipt, măsurând umbra acestora când umbra unui om este egală cu înălţimea sa. Deci s-a folosit de relaţia dintre umbră şi dimensiunea corpului care o proiectează. Tot cu ajutorul teoremelor sale, Thales a calculat şi distanţa unei nave de ţărmul mării.

Anticul filozof grec Thales din Milet avea cunoştinţe din multe domenii: economie, hidrotehnică, filozofie. A înfiinţat Şcoala din Milet, unde a transmis învăţăturile sale şi unde a avut ca studenţi pe: Anaximenes, Anaximandru, Heraclit – alţi mari înţelepţi ai Greciei Antice.

Oamenii îi criticau adesea pe filozofi, reproşându-le sărăcia şi spunându-le că filozofia este o îndeletnicire nefolositoare. Odată, ieşind noaptea din casă însoţit de o bătrână, pentru a urmări stelele, Thales a căzut într-o groapă, iar bătrâna i-a reproşat: “Cum vrei să ştii ce-i în cer, Thales, când nu eşti în stare să vezi ce-i la picioarele tale? “. Pentru a le demonstra concetăţenilor săi cât de utilă este filozofia în viaţa de zi cu zi, Thales a previzionat, pe baza calculelor sale astronomice, că va fi o recoltă bună de măsline în anul următor şi, dispunând de o sumă mare de bani, chiar din timpul iernii, Thales a închiriat toate presele de ulei din Milet şi din Chios. Previziunea sa s-a dovedit corectă şi, când a sosit vremea recoltei şi lumea caută de zor prese, Thales a închiriat presele în condiţiile stabilite de el (Thales a realizat astfel primul contract cu opţiuni din istorie). A câştigat astfel o sumă importantă de bani, dovedind că filozofii se pot îmbogăţi uşor, dacă asta vor, dar nu acesta este ţelul urmărit de ei.

Thales avea cunoştinţe de orientare maritimă şi a adus unele îmbunătăţiri pentru navigarea pe mare; a scris un tratat de navigaţie. Thales a fost un inginer foarte priceput – a reuşit să schimbe cursul râului Halys, permiţând armatei regelui Cresus (al Lidiei) să treacă acest fluviu. Thales a fost cel mai bogat om din portul Milet şi s-a implicat în multe activităţi, precum politică şi afaceri. Thales din Milet a fost legiuitor, om de ştiinţă, filozof, savant, matematician, om de stat. A descoperit cele 4 anotimpuri şi a împărţit anul în 365 de zile.

Thales a considerat că apa este primul element care dă naştere la alte elemente. El a spus că “Apa este principiul tuturor lucrurilor“. Thales a pledat pentru folosirea înţelepciunii în viaţa noastră de zi cu zi. Iată câteva din citatele sale:

“Cunoaşte-te pe tine însuţi.“ (deviza lui Thalet din Milet)

“Înconjoară-te de oameni capabili”.

“Timpul este înţelept, el dezvăluie totul”.

“Cine este fericit: omul sănătos, bogat, curajos şi educat”.

“Mai bine să fii invidiat, decât să fii compătimit”.

“Este dificil să te cunoşti pe tine însuţi”.

“Cel mai uşor lucru este să dai sfaturi”.

“Să nu facem ceea ce condamnam la alţii”.

“Ceea ce este sigur este ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu ştie ce se va întâmpla.”

Sursa: ArtaCunoasterii

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here