Cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014: “Just the two of us”

0
206

flat,550x550,075,fPremiul pentru cel mai bun film documentar, în valoare de 2.000 de euro, a fost acordat peliculei “Just the two of us”, la finalul celei de-a noua ediţii a atelierului internaţional de film Aristoteles Workshop (AW), organizat de actorul Dan Nuţu.

Potrivit unui comunicat de presă, “Just the two of us” este povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari care sunt împreună de 65 de ani, şi au poveşti şi atitudini diferite faţa de viaţă. Documentarul este semnat de Nina Blazin (regizor, Slovenia) şi susţinut de o echipă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/ Ungaria) şi Raluca Petre (editor de montaj, România).

Cei 12 participanţi de anul acesta au realizat patru filme, la patru poluri opuse, toate foarte apreciate de juriul internaţional, din care au făcut parte: Jean-François Pellier (Departamentul de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France), Agnès Wildenstein (associate programmer al Festivalului internaţional de film Doclisboa, Lisabona), Mihai Fulger (critic de film şi film programmer al Cinematecii Române), Răzvan Penescu (fondator liternet.ro), Simon Brook (regizor şi producător, Paris) şi Wessel Vanderhammen (program adviser pentru Festivalul internaţional de film IDFA, Amsterdam).

Atât atutorii şi experţii, cât şi invitaţii Aristoteles Workshop sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Alte filme realizate

Un alt film din cele patru filme realizate la Aristoteles Workshop 2014 este “Intersection”, un scurt documentar observaţional, care surprinde momente şi reacţii ale trecătorilor care îşi petrec parte din zi la o răscruce de drumuri: tăietori de lemne, vânzătoare de afine şi ciuperci, poliţişti, călugăriţe. Sunt oameni aparent ignoraţi de majoritatea celor care tranzitează spaţiul respectiv. Filmul face ca aceştia să fie puşi într-o nouă lumină. Regia îi aparţine lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ucraina), imaginea lui Barbu Bogdanovici (România), iar montajul a fost realizat de Ciprian Cimpoi (România).

Un alt film este “End of Summer”, ce prezintă un grup de adolescenţi dintr-un sat bucovinean care îşi petrec împreună ultimele seri de vacanţă. Trecerea lor spre maturitate este un joc fragil, în care limitele pot fi restabilite în permanenţă. Un documentar “ambiţios, curajos, atât din punct de vedere al conceptului, cât şi al execuţiei. Ne-a făcut să ne simţim din nou ca la 17 ani”, a fost aprecierea Juriului. “End of Summer” este regizat de Alina Manolache (România), avându-l ca director de imagine pe Ruben Agadjnean (Republica Moldova) şi ca editor pe Mircea Bobină (Republica Moldova).

“In the name of the Father”, un alt film realizat la acest atelier, este povestea unui băieţel dintr-un sat bucovinean, crescut de bunica sa în valorile unui creştinism excesiv, întâmpinate de copil cu reacţii neaşteptate, pline de umor şi candoare. Mama a plecat când băiatul era foarte mic, iar tatăl munceşte departe de casă. “Un documentar sensibil, bine filmat, cu scene foarte puternice. Realizat printr-o direcţie de imagine inteligentă, care îţi aduce emoţia copilului aproape. E ca şi cum ai putea vedea efectiv ce simte el”, au susţinut membrii juriului.

“In the name of the father”, de asemenea realizat la Aristoteles Workshop 2014, a fost semnat de Evdokia Moskvina (regizor, Rusia), beneficiind de contribuţia de excepţie a lui Răzvan Chirilă (director de imagine, România) şi a Dianei Rădulescu (montaj, România).

Aristoteles Workshop, în sprijinul noii generații

Aristoteles Workshop (AW) este un centru de training şi de dezvoltare menit să susţină noua generaţie de realizatori de film documentar din Europa Centrală şi de Est. Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Structura workshopului este simplă. Din peste 100 de participanţi au fost aleşi 12, care formează patru echipe mixte a câte trei participanţi – un regizor, un director de imagine şi un editor de montaj – care au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, îndrumaţi de profesionişti ai industriei filmului european.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here