Cel mai bun spectacol de comedie, la festCO: “Mobilă și durere”, de Teodor Mazilu

0
142

10 Papusile Gigant din Timisoara la Gala festCOSpectacolul “Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, realizat la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”, a câștigat premiul Cel mai bun spectacol de comedie, duminică seară, la Gala de închidere a celei de-a 13-a ediții a Festivalului Comediei Românești – festCO, eveniment desfășurat la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie.

Pentru același spectacol, au mai fost premiați Victor Ioan Frunză, care a primit premiul pentru Cel mai bun regizor, și Alexandru Pavel, care a câștigat distincția pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru personajul Urecheatul, informează Agerpres.

Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Mihai Smarandache, pentru rolul din spectacolul “De vânzare / For Sale” text și regie Gianina Cărbunariu, producție a Teatrului Odeon, în timp ce distincția pentru Cea mai bună actriță în rol principal a fost câștigată de Oana Pellea, pentru personajul din spectacolul “N(AUM)”, coproducție Unteatru și Teatrul Metropolis.

La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, premiul a fost câștigat de Cristina Cassian, pentru rolul din spectacolul “N(AUM)”, coproducție Unteatru și Teatrul Metropolis.

Cel mai bun scenograf a fost desemnat Andu Dumitrescu pentru scenografia spectacolului “De vânzare / For Sale”.

Juriul festivalului i-a avut în componență pe regizoarea Sanda Manu — președinte, actrița Coca Bloos, actorul Paul Chiribuță, scenograful Nina Brumușilă și criticul de teatru Monica Andronescu.

Selecționerul spectacolelor prezentate în competiție a fost criticul Marina Zărnescu.

De asemenea, în cadrul Galei de închidere a celei de-a 13-a ediții a festCO au fost acordate și două premii de excelență actorilor Vladimir Găitan și Iarina Demian.

Vladimir Găitan, în scurtul său discurs, a dedicat distincția soției sale, căreia i-a făcut o declarație de dragoste.

“Vreau să dedic acest premiu celei care mi-a fost alături timp de 47 de ani și fără de care, probabil, că nu aș fi fost astă seară în fața dumneavoastră, scumpei mele soții, și să-i fac o declarație, că o iubesc din toată inima”, a spus Vladimir Găitan.

Actrița Iarina Demian a dedicat premiul colegilor săi de scenă “dispăruți prea devreme” și care nu au apucat să primească această distincție.

De asemenea, în cadrul Festivalului Comediei Românești a avut loc și premierea câștigătorilor celei de-a zecea ediții a Concursului de Comedie Românească.

Premiul întâi a fost câștigat de Mona Radu cu textul “Regina mării”, urmat de Radu Iacoban cu “Emancipare” și Alex Popa cu “Efecte colaterale”.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe dramaturgul Adrian Lustig și actorii Dragoș Huluba și Dorina Chiriac.

Evenimentul a continuat în foaierul sălii Radu Beligan cu vernisajul expoziției de fotografie “Hai la gard!” de Emanuel Tânjală, care cuprinde fotografii de la Siliștea Gumești.

Seara s-a încheiat cu spectacolul eveniment “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, după Monomeții” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija.

Cei doi protagoniști ai spectacolului, actorii George Mihăiță și Marcel Iureș, au fost premiați pe scenă, de regizoarea Sanda Manu și de fiul marelui scriitor Marin Preda, Alexandru Preda.

Momentele artistice ale galei au fost susținute Mihai Bisericanu, Dorina Chiriac și Florin Piersic Jr., iar prezentatori au fost Andrei Huțuleac și Alexandru Bogdan.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here