Cel mai vechi ceas din Cluj – repus în funcțiune

0
107

ceasDupă un interval de 70 de ani în care a fost stricat, cel mai vechi ceas public din Cluj a fost ˶redat˝ comunității locale.

Datând încă de la jumătatea secolului al XVIII-lea, ceasul este amplasat pe turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca (clădirea Reduta), o clădire importantă din punct de vedere istoric, deoarece aici s-a ținut procesului Memorandiștilor din 1894.

“Ceasul a fost montat, pe la jumătatea anilor 1700, pe turnul bisericii Sfântul Mihail din Cluj, care este cea mai mare catedrală din Transilvania. În 1863, ceasul a fost înlocuit cu unul nou, iar cel vechi a fost mutat pe poarta Cetății, (care ar da astăzi către cartierul Mănăștur, aflat înspre vestul orașului). Dar cum ulterior Turnul Porții Mănășturului (după numele unui sat aflat în acea zonă) a fost dărâmat pentru a se face loc construirii unui drum mai larg, ceasul a fost mutat și de aici, pe turnul clădirii Reduta. Ultima dată când se știe că a funcționat acest ceas, care are un singur arătător și două clopote — unul care bate orele și unul jumătățile de oră — a fost în 1950”, se arată pe http://www.agerpres.ro.

Acest simbol istoric al orașului a funcționat aproape un secol, dar din păcate, lipsa unor meșteri care să-l repare a condus la imposibilitatea de a mai încânta clujenii, de mai mult de o jumătate de veac.

Întrebat care este situația actual, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei a relatat: “am repus în funcțiune, de Ziua Culturii Naționale, după circa 75 de ani, ceasul de pe clădirea Reduta. Aceasta era, în secolul al XIX, sediul Dietei Transilvane, iar acum adăpostește Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Este un ceas de turn din secolul al XVIII-lea, mai precis din anii 1730 — 1740, astfel încât l-am botezat ceasul istoric al Clujului. Este unul dintre cele mai vechi ceasuri de turn din România, cu un mecanism al cărui proveniență nu se cunoaște, pentru că nu au fost identificate niciun fel de inscripționări sau mărci pe piesele acestuia”.

De curând, un meșter maghiar din Cluj a confecționat manual, chiar dacă cu ajutorul unor ustensile moderne, o serie de șase piese principale. Jakabhazi Alexandru ne informează că  întregul ceas cântărește 300 de kilograme, dar nu are niciun șurub.
“Cele mai importante piese au fost distruse sau nu au mai fost la locul lor. Anumite piese au fost refăcute de la zero. Ele au fost refăcute cu tehnologia de acum, dar ca și cum ar fi vechi, pentru că nu mai sunt acum stasurile de altădată. Mă refer la roți zimțate. Toate sunt făcute manual, la pilă”, a conchis meșterul.

Meșterul a asigurat funcționarea acestuia în următorii zeci de ani, iar până la sfârșitul vieții lui ceasul va funcționa pentru că acum are cine să îl repare. Cum ceasul trebuie tras manual, este necesar ca în perioada următoare câteva persoane să fie instruite să facă acest lucrul.

Clădirea Reduta este una dintre construcțiile istorice ale Clujului. Ea a adăpostit organizarea câtorva diete, în secolul al XIX-lea fiind principala clădire publică a orașului. Numele său este legat și de organizarea unor concerte susținute Franz Liszt, Johannes Brahms, Bela Bartok și George Enescu.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here