Cele mai ciudate 10 animale imaginare

0
78

Paznicul morţilor

Primul dintre cele mai ciudate 10 animale imaginare – Cerber, câinele monstruos cu trei capete (reprezentând trecutul, prezentul şi viitorul) din mitologia greacă, păzea porţile Infernului şi călăuzea sufletele celor morţi. El îi păzea pe cei care nu reuşiseră să treacă râul Styx, împiedicându-i, astfel, să treacă graniţele dintre lumi şi să scape din regatul lui Hades. În drumul său spre Infern, Orfeu reuşeşte să-l îmblânzească cu ajutorul acordurilor sale de liră.

Cel mai bun dintre ei

Centaurii erau fiinţe sălbatice, jumătate oameni, jumătate cai, care trăiau în munţii Tesaliei. În majoritatea lor, erau beţivi şi violatori. Dintre ei, nemuritorul Chiron era mult mai înţelept decât confraţii săi şi primeşte ca sarcină să-i educe pe mai mulţi eroi, precum Ahile, Castor şi Polux sau Heracle. În timpul unei bătălii, acesta din urmă îl răneşte pe Chiron, din greşeală. Pentru a nu mai suferi, Chiron le cere zeilor să-i ia darul vieţii veşnice, pentru a putea, astfel, să moară linişit.

Pasărea nemuritoare

Pasărea Phoenix, simbol al nemuririi.

Pasărea Phoenix era simbolul nemuririi, care îşi are originile în cultul egiptean al bâtlanului cenuşiu. Acesta este văzut ca renăscând mereu din propria cenuşă. Mitul, vechi de mii de ani, este reluat: în bestsellerul său Harry Potter, J.K. Rowling a creat o pasăre phoenix, Fuseck, ale cărei pene au fost folosite la făurirea unei baghete pentru tânărul magician.

Enigma Sfinxului

Sfinxul exista atât în mitologia egipteană, cât şi în cea greacă. În mitologia egipteană, are corp de leu şi cap de om, în cea greacă este o creatură feminină, răufăcătoare, impasibilă şi enigmatică, fiind cea care păzeşte mormintele. La greci, animalul îi devorează pe toţi cei care nu reuşesc să rezolve enigmele sale. Într-o zi, ajuns la porţile Tebei, Oedip rezolvă ghicitoarea Sfinxului: „Care este fiinţa care merge în patru labe dimineaţa, în două la prânz şi în trei seara?” Pentru că eroul răspunde corect, „Omul”, Sfinxul se sinucide.

Periculoasele harpii


Numele de harpie, vulturul cu cap de femeie din mitologia greacă, înseamnă „răpitor”. Acest cuvânt a ajuns din ce în ce mai des folosit pentru a descrie o persoană răutăcioasă, care ne hărţuieşte. Zeităţi ale devastării şi răzbunării, aceste creaturi se fac vinovate de dispariţie, devorează totul în calea lor şi-i vânează pe erou cu cârâielile lor stridente.

Un cal fabulos

Creatură legendară cu corp de cal şi un singur corn lung în frunte, unicornul apare prima
dată în scrierile din Orient. Mitul acestuia este, mai apoi, reinventat în Grecia Antică graţie poveştilor istorisite de pelerinii întorşi din Persia sau din India. La fel ca în epoca medievală, şi în timpul Renaşterii unicornul este simbolul dualităţii umane, al căutării spirituale, dar, în egală măsură, şi al eternului feminin. Această creatură este prezentă într-una dintre cele mai frumoase tapiserii ale Evului Mediu, Doamna cu unicornul.

Elefantul sacru


Ganesh este una dintre figurile dominante ale culturii şi mitologiei hinduse. În reprezentări, acesta are corpul pântecos al unui bărbat, capul unui elefant şi patru braţe. Obiect al unei autentice venerări, Ganesh este cunoscut drept creator al alfabetului, patron al literelor, stăpân al obstacolelor, dar şi ca zeu al cunoaşterii, al artelor şi al comerţului. Conform unei credinţe la fel de răspândite, Ganesh este scribul care ar fi scris, sub dictarea înţeleptului Vyasa, marea epopee indiană Mahabharata.

Fiara din Auvergne


Fiara din Gevaudan a fost inventată în secolul al XVIII-lea în sudul Franţei, în provincia Gevaudan (actualmente Lozere) şi în Auvergne. După moartea a o sută de locuitori, fără îndoială devoraţi de lupi, imaginaţia populară a transformat haita într-o singură fiară, jumătate leoaică, jumătate hienă, în căutarea căreia s-au organizat numeroase expediţii. Chiar dacă un ţăran a spus că a omorât-o, nimeni nu l-a crezut şi misterul a continuat să dăinuie.

Dahu cel de negăsit

Dahu este un soi de capră blănoasă, cu labele mai lungi într-o parte decât în alta. Animal fantastic, rod al imaginaţiei oamenilor, dahu stă la baza numeroaselor glume făcute pe seama persoanelor credule din satele franţuzeşti, unde se organizează vânători pentru a pretinde că animalul este prins, ocazie cu care lumea îşi bate joc de cei mai naivi, care susţin sus şi tare existenţa acestei creaturi.

Dragonul stacojiu – al zecelea din cele mai ciudate 10 animale imaginare

În cartea Hobbitul, scrisă de John Ronald Reuel Tolkien (1937), dragonul Smaug este duşmanul principal al eroului Bilbo. La iniţiativa magicianului Gandalf, Bilbo porneşte, în ciuda voinţei lui, într-o călătorie spre Muntele Singuratic, în căutarea unei comori furate. Smaug era un dragon înaripat, de culoare roşu-auriu, cu pielea de pe burtă acoperită de pietre preţioase din comoara furată pe care dormea şi al cărei gardian de temut este. Figură simbolizând zgârcenia, dragonul este, în cele din urmă, ucis de o săgeată; astfel, piticii din Erebor îşi primesc comoara, cu toate bogăţiile lor de drept.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère