Cele mai frumoase sate din România: RIMETEA, un loc unic în lume cu o istorie impresionantă

0
1412

RIMETEA1Satele româneşti sunt adevăratele comori ale acestei ţări, prin peisajele mirifice, tradiţie, port popular şi arhitectura unică. Mai puţin cunoscute publicului larg, satele din România oferă o radiografie fascinantă a ţării şi o oportunitate de a descoperi traiul şi locurile de altădată. Îţi trebuie doar timp să le descoperi!
Unul dintre cele mai frumoase sate din România este RIMETEA, o aşezare situată în Transilvania, renumită pentru istoria să zbuciumată, arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific care se deschide cât vezi cu ochii.
Situată în judeţul Albă, localitatea RIMETEA se afla la poalele munţilor Trăscău, de la care se trage şi vechea denumire. RIMETEA s-a numit Trăscău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele în Torocko. În ultimele două decenii satul rămâne cu denumirea de RIMETEA, deşi germanii îl cunosc şi sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.
Cu o poziţie naturală privilegiată, RIMETEA este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală care a fost distinsă din partea Comisiei Europene, în 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

RIMETEA2Comună RIMETEA se afla în nordul Depresiunii Trăscăului, înconjurată de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează că o arie depresionară tipică, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestică Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe în est unde domină Piatra Secuiului (1128) şi apoi Târsa (999 metri).

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafaţă de 5737 ha, ceea ce reprezintă 0.9 % din suprafaţa judeţului Albă. Rimetea se afla la o distanţă de 56 km de municipiul Albă Iulia, reşedinţa judeţului şi 25 km de Aiud, oraşul cel mai apropiat.
Comună Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judeţean DJ 107 M, care porneşte de la limita judeţului Cluj, unde este legat prin alt drum judeţean DN 75 şi care debuşează în DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judeţean traversează cele două localităţi ale comunei: reşedinţa de comună Rimetea şi satul aparţinător Coltesti.
RIMETEA3RIMETEA, satul cu case albe şi ferestre verzi
Localitatea RIMETEA din judeţul Albă are o arhitectură unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai puţin cunoscute romanilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate.
Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului XIX.
Şi actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de frumuseţea localităţii RIMETEA, spun localnicii.
Un arhitect UNESCO a ajuns aici în 1999 şi, fermecat de ce-a văzut, a propus localitatea pentru a intra în Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi împrospăta faţadele caselor şi pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se considera norocoşi că pot beneficia de pe urmă turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.
RIMETEA4Satul RIMETEA, unic în România din punct de vedere al arhitecturii
În urmă cu aproape 150 de ani, satul RIMETEA a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus toate casele şi, că prin minune, minerii de aici au reuşit să le reconstruiască.
Din evul mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Ariesului. În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraş înfloritor în secolele XVII-XVIII şi având parte de un lung declin de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la sfârşitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munţilor Apuseni.
Începând cu anii 1996-1997, localnicii din RIMETEA au început să-şi valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite în secolele XVII-XIX), să pună preţ pe renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el şi să înveţe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenţii urbanistice.
În octombrie 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturală şi urbana protejată. În România, se află sub patrimoniu UNESCO mănăstirile din Moldova, Delta Dunării, Cetatea Sighisoarei şi câteva biserici de lemn din Maramureş.
RIMETEARIMETEA, vestit pentru pictura pe mobilă
Satul Rimetea este vestit şi pentru pictura pe mobilă, pictura pe fond de culoare verde închis, cu motive florare colorate. Toate mobilele existente în camera considerată “de curat” erau foarte frumos pictate, iar camera era împodobită şi cu diverse cusături specifice zonei.
Dacă vreţi să mergeţi la RIMETEA, vă puteţi caza la pensiunile din sat, iar aici puteţi ajunge fie cu autoturismul din Aiud, Turda, pe DJ 107 M, fie cu autobuzul din Aiud. Cele mai apropiate localităţi sunt Aiud, la 25 de kilometri şi Albă Iulia la 54 de kilometri.

RIMETEA5Sursa: mondonews.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here