Cele mai inedite locuințe din istoria lumii

0
419

Multe case istorice excavate s-au dovedit a fi construie după reguli ce respectă concepte ecologice moderne. Astfel s-a demonstrat că din cele mai vechi timpuri strămoșii noștrii au utilizat materiale și idei inovatoare care au contribuit la păstrarea și conservarea mediului înconjurător. Unele din cele mai vechi case ecologice din istoria lumii sunt menționate de publicația Green Diary.

Datată în jurul anilor 1200-500 î.Hr. și descoperită abia în 1949, Ardestie Earth House din Scoția, are 24 metri lungime și o scurgere căptușită cu piatră în podea. Arheologii sunt de părere că pereții de pământ a fost folosite pentru a economisi energie iar obiectivul principal al constructorilor era o casă care să furnizeze căldură și în cele mai reci condiții climatice.

casa1Peralta Adobe, Statele Unite ale Americii, construită prin anii 1700, este considerată cea mai veche casă din California. A fost făcut din chirpici, un amestec de argilă, paie și nisip, este eficientă energetic și are o izolație bună. Ea a avut un element asemănător cu un panou solar, proiectat pentru a capta și furniza energie pentru casă.

casa2Casele subterane sunt o tradiție în sudul Australiei, unde temperaturile pe timpul zilei depășesc 50 de grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea scad vertiginos, locuințele subterane mențin în mod natural o temperatură confortabilă. Orașul Coober Pedy, supranumit și orașul subteran, a devenit cunoscut în întreaga lume datorită locuințelor construite în stâncă și fostelor minelor de opal transformate în case.

casa3Conceptul de casă „navă pământeană” sau altfel spus, earthship, a fost introdus în 1960 de Michael Reynolds. Acesta a utilizat la construcția locuinței autosustenabile din produse reciclabile cum ar fi sticle, anvelope sau cutii de conserve pentru a dezvolta structuri organice. Bazându-se de grosimea pereților,  casa utilizează un sistem de ventilație naturală prin care reglează temperatura din interior. O serie de panouri solare furnizează electricitatea iar un sistem de colectare și reciclare al apei de ploaie care apoi este pompată în instalații. Detaliul cel mai important? Amprenta de carbon al acestei locuințe este zero.

casa4Prima casă integrată complet cu împrejurimile a fost proiectată de Philip Johnson în 1947. Construcția acoperă 1728 m.p și are pereți de sticlă, panouri solare și sisteme geotermale. Conceptul este de a păstra contactul cu natura și de a  înțelegerea schimbările constante ale condițiilor climatice. Casa de sticlă oferă senzația că toate activitățile se desfășoară în aer liber.

casa5

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here