Cele mai însemnate date din istoria mijloacelor de transport

0
52

Visul lui Icar

Primul dintre cele mai însemnate date din istoria mijloacelor de transport a apărut în anul 1782. Depăşirea impedimentului greutăţii obiectelor: un vis devenit realitate cu ajutorul progreselor, înregistrate la sfârşitul secolului al XVIII-lea de fizica gazelor şi mecanica fluidelor. Graţie fraţilor Montgolfier, o „distracţie savantă” a dus la cucerirea văzduhului. În noiembrie, Joseph şi Étienne colectează fumul de la un foc de paie într-un balon de hârtie. Atunci au surpriza să descopere că acesta începe să se ridice în aer. Înţeleg repede că fenomenul este cauzat de căldură, printr-un efect de rarefiere a aerului ce se află în spaţiul închis. Se hotărăsc apoi să confecţioneze un balon suficient de mare, încât să transporte o fiinţa umană. Experimentul primului balon cu aer cald are loc pe 5 iunie 1783.


Navigaţie fără vele


Tom Sawyer şi Mickey, care prind viaţă în Steamboat Willie, în 1928, ne-au lăsat amintirea primilor ani ai motorului cu aburi. Primul succes este obţinut de francezul Claude Jouffroy d’Abbans în 1783. Pe râul Dubs, acesta reuşeşte să facă să navigheze un vaporaş cu aburi, dotat cu roţi cu palete, botezat Pyroscaphe. În 1809, vaporul Phoenix, condus de colonelul Stevens, parcurge o distanţă de 15 mile nautice, iar în 1816, Élise traversează Canalul Mânecii.

„Unul dintre cele mai frumoase acte ale istoriei aeriene” (Wilbur Wright)


Pe 22 octombrie 1797, André-Jacques Garnerin realizează primul zbor cu paraşuta la Paris. Însă, în realitate, cele care i-au conferit invenţiei sale adevăratul impuls au fost studiile lui Isaac Newton despre comportamentul corpurilor grele şi rezistenţa aerului, de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Aventura drumului de fier


În 1801, Richard Trevithick construieşte un prototip al locomotivei cu aburi, pe care îl brevetează în 1802 şi ale cărui prime testări au avut loc la Coalbrookdale, în Anglia, pe şine de fier, însă şi pe drumuri. În februarie 1804, o primă demonstraţie publică are loc la fabrica metalurgică din Pennydarren: locomotiva remorca atunci cinci vagoane, care purtau 10 tone de fier şi 70 de oameni. Reuşita lui Trevithick este de netăgăduit!

Rocket, prima locomotivă

În 1816, britanicul George Stephenson creează tracţiunea cu vapori pe cale ferată. Este primul care înţelege principiul aderenţei roţilor netede pe o suprafaţă netedă (1813). Stephenson măreşte tirajul în cuptorul locomotivei, făcând astfel încât ţeava de eşapament a aburului să comunice cu cuptorul şi foloseşte pentru cazan încălzirea tubulară. Lucrarea sa de căpătâi, locomotiva Racheta (Rocket), face legătura între Liverpool şi Manchester, în 1829.

Racheta (Rocket) este prima locomotivă cu aburi.

Saint-Étienne-Lyon


Primul serviciu regulat de transport pentru călători este asigurat în 1832, pe ruta dintre Saint-Etienne şi Andrezieux. Adevărata naştere a căilor ferate franceze este, în principal, rezultatul eforturilor colective ale unei echipe de tineri absolvenţi de Politehnică, dintre care îi amintim pe Eugène Flachat, Hippolyte Carnot, Léon şi Paulin Talabot, fraţii Seguin şi fraţii Pereire. Ei sunt cei care, după Revoluţia din 1830, au promovat această tehnologie şi care aveau să devină, prin urmare, inginerii, administratorii şi bancherii companiilor de cale ferată. Abia în 1844 este dată în folosinţă, definitiv, locomotiva cu aburi pe ruta dintre Saint-Étienne şi Lyon.

Mica regină

În 1816, un baron german, Karl von Drais, pune la punct o „maşinărie pentru alergat”, „Laufmaschine”, compusă dintr-un şasiu urcat pe două roţi. Cu toate acestea, bicicleta, aşa cum o ştim astăzi, nu se naşte cu adevărat decât în 1839, când scoţianul Kirkpatrick MacMillan adaugă la maşinăria sa nişte pedale, legate de un sistem de manivele, ce fac posibilă frânarea prin torsiunea ghidonului de direcţie. În 1868, francezul Ernest Michaux adaptează o manivelă cu pedale în mijlocul roţii din faţă şi aşa ia naştere velocipedul.

„Laufmaschine”, reconstituire.

Revoluţie în transportul individual


În 1769, Nicolas Joseph Cugnot construieşte primul autovehicul autopropulsat, cu un motor cu aburi. În 1885, germanul Carl Benz inventează un triciclu cu petrol, primul din seria vehiculelor cu motor cu combustie internă. Deşi primul autovehicul cu patru roţi datează din 1893, maşina este deja inventată.

Prima linie

Rame de métro. Paris, station “Gare de Lyon”, vers 1900.

19 iulie 1900. Linia 1 a metropolitanului parizian este deschisă publicului cu scopul de a deservi Jocurile Olimpice din vara anului 1900, din Pădurea de la Vincennes. Decoraţiunile pentru gurile de intrare sunt realizate de arhitectul Hector Guimard, emblematic pentru stilul Art Nouveau.

Visul lui Icar (2)


17 decembrie 1903 marchează debutul aeronauticii moderne. În această zi, fraţii Wright, Wilbur şi Orville, realizează zborul unui „vehicul mai greu decât aerul”, Zburătorul, în Carolina de Nord. Cu câţiva ani mai înainte, Clement Ader, cel căruia îi datorăm cuvântul avion, moştenit din latinescul aves, pasăre, decolase în aer cu Eol, un aparat dotat, pentru prima dată, cu un motor!

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Alte articole care v-ar putea interesa aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère