Cele mai poluate locuri de pe Terra

0
1284

Poluarea sau contaminarea mediului înconjurător nu este un fenomen cu caracter static, ea afectează fiecare persoană, comunitate,  naţiune și viețuitoare necuvântătoare de pe planetă, chiar dacă se produce doar într-o anumită zonă.

Deși cele mai poluate zone sunt, de obicei, puțin cunoscute chiar și de locuitorii acestora, ea are un impact negativ asupra tuturor, provocând diverse forme de cancer, malformații congenitale, retard mental și reducerea speranței de viață pe tot globul.

Iată, așadar, care sunt zece dintre locurile cele mai poluate din lume, conform publicației online Live Science.

În urmă cu aproape trei decenii, Cernobîl a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din istoaria lumii. La 26 aprilie 1986, în orașul din nordul Ucrainei, explozia unui reactor al Centralei Atomoelectrice, a lansat o cantitate de radiații de 100 de ori mai mare decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

cernobilCu toate că în zilele noastre, orașul este în principal nelocuit, o zonă de interdicție de aproape 30 kilometri față de locul în care s-a produs calamitate nucleară a fost impusă.  Cicatricile dezastrului încă de mai observă- realizatorul de documentare Danny Cooke a sursprins cu ajutorul unei drone, pustietatea rămasă în urma dezastrului.

Particulele radioactive, care au fost împrăştiate în întreaga Europă, dar mai ales în vestul Uniunii Sovietice au provocat leziuni cutanate, boli respiratorii, defecte congenitale și infertilitate. Între 1993-2002, mai mult de 4.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost diagnosticate în rândul copiilor și adolescenților din această regiune.

Până la sfârșitul Războiului Rece, Dzerzhinsk a fost unul din principalele locuri de fabricație a armelor chimice în Rusia. Aproape 300.000 de tone de deșeuri chimice au fost eliminate în mod necorespunzător între 1930 și 1998, ceea ce face ca Guiness Book of World Records să ofere așezării  titlul de „cel mai poluat chimic oraș din lume”.

În anul 2003, rata mortalității în zonă a depășit rata natalității cu 260%, iar durata medie de viață a fost raportat a fi 42 ani pentru bărbați și 47 pentru femei.

După decenii de minerit și prelucrare, suprafețele din Kabwe, Zambia sunt îmbibate cu plumb și cadmiu. Copiii de aici au în sânge concentrații de plumb de cinci până la zece ori mai mari față de nivelurile permise de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, iar solul este atât de contaminat încât nimic nu poate fi cultivat, potrivit Mother Nature Network.

În orașul minier La Oroya, din Peru, aproximativ 99 % din copiii care locuiesc aici au niveluri de plumb în sânge care depasesc limitele acceptabile pentru saturnism. Acestea sunt atribuite poluării emise de topitoria uzinei de prelucrare a metalelor care funcționează aici din 1922. De asemenea, din cauza emisiilor de dioxid de sulf, ploile acide au distrus în mare parte și vegetația, care contribuia la curățarea aerului de poluanți.

Orașul Linfen, asigură mai mult de două trimi din necesarul energetic al Chinei, dar este declarat ca fiind orașul cu aerul cel mai poluat din lume. Însă, într-un clasament făcut de Banca Mondială, 16 din 20 de orașe afectate de poluare se află în China. Așezat în provincia Shanxi, orașul are cea mai proastă calitate a aerului din țară, locuitorii respirând zilnic o gamă largă de poluanți de la fabrici, mine, și rafinării situate la periferia orașlui. Se spune că rufele întinse la uscat afară, se vor înnegri de la smogul și fumul din atmosferă, înainte de a se usca.

linfenZona Mailuu-Suu, Kârgâzstan este afectată de două milioane de metri cubi de deșeuri miniere radioactive, rezultate de la o fostă fabrică de uraniu care amenință întreaga vale Ferghana, una dintre zonele cele mai fertile și mai dens populate din Asia Centrală.

Un studiu din 1999 realizat de Institutul de Oncologie și Radioecologie a arătat că de două ori mai mulți rezidenții de aici au suferit de o formă de cancer decât în locuitorii din ​​restul țării.

Mai mult, această zonă este amenințată de o activitate seismică intensă, care ar putea perturba haldele și expune materialul radioactiv.

Oraș industrial fondat în 1935 ca lagăr de muncă forțată, Norilsk din Rusia, este casa celei mai mari și complexe topirii de metale grele din lume. Orașul este considerat a fi unul dintre locurile cele mai poluate din Rusia, din cauza cantităților mari de cupru, cadmiu, nichel, arsenic, suf şi alte substanţe chimice care sunt eliberate în atmosferă. Aici zăpada este neagră, aerul are gust de sulf și speranța de viață a lucrătorilor din fabrică este cu 10 ani sub media rușilor din alte regiuni.

Sukinda conține mai mult de 97 % din depozitele de minereu de cromit din India. Doisprezece mine continuă să funcționeze fără planuri de management de mediu. Peste 30 de milioane de tone de rocă sterilă sunt răspândite în zonele înconjurătoare și cantități mari de crom hexavalent ajung în sursele de aprovizionare cu apă potabilă. Conform publicației Time, un grup indian de cercetare în domeniul sănătății estimează că 84.75% din decesele din zonele miniere sunt provocate de afecțiuni legate de contaminarea cu cromit.

Sumgayit, Azerbaidjan a fost un important centru industrial sovietic cu mai mult de 40 de fabrici producatoare de chimicale industriale și agricole, care au emis de la 70.000 la 120.000 de tone de deșeuri nocive anual.

Astăzi, apa netratată, nămolul contaminat cu mercur, eliminarea necorespunzătoare și tratarea incorectă a deșeurilor industriale continuă să fie doar câteva dintre problemele care afectează orașul

Un procent ridicat de copii se nasc prematur, cu defecte genetice, cum ar fi sindromul Down, anencefalie, spină bifidă, hidrocefalie, boli osoase și mutații cum ar fi picioare întoarse, palatoschizis și degete suplimentare.

downOrașul industrial Tianying reprezintă mai mult de jumătate din producția de plumb din China. Cu o tehnologie învechită și fără strategii și politici de mediu corespunzătoare, concentrațiile medii de plumb din aer, apă și sol, sunt de 8,5 pâna la 10 ori mai mari comparativ cu standardele naționale de sănătate. Odată ajuns în fluxul sanguin al locuitorilor o concentrație de plumb seric de peste 10 mcg/ dL provoacă saturnism. În rândul copiilor, s-a înregistrat o scădere a IQ –ului, deficit de atenție, dificultati de învățare, hiperactivitate, tulburări de creștere, de auz și probleme de vedere, anemie și leziuni la nivelul creierului.

Credeti sau nu, chiar și spațiul cosmic este afectat de poluare. Se estimează că aproximativ 4 milioane de tone de deşeuri, de la gunoaie menajere aruncate de-a lungul timpului de pe staţiile spaţiale orbitale până la sateliți ieșiți din uz, plutesc pe orbita Pământului afectând sateliții, comunicarea și chiar viețile astronauților.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here