Patrimoniul universal: Cele mai vechi plante şi cei mai vârstnici copaci din lume

0
882

Anumite plante şi animale au trecut peste zeci de mii de ani, însă viaţa lor este în pericol de a se sfârşi – este nevoie ca omul să intervină în protejarea acestora.

Fotografa Rachel Sussman, din Brookly, a dedicat zece ani căutărilor și documentărilor asupra celor mai vechi lucruri din lume. Cauzei lui Sussman i s-au alăturat peste 30 de oameni de ştiinţă, menționează adevarul.ro. 

Când aceasta a fost întrebată dacă subiecţii săi sunt în pericol de dispariţie, a răspuns fără să ezite „Toţi. Sunt în mare pericol”. În ultimii cinci ani, doi din cei 30 de subiecţi studiaţi de Sussman au dispărut. Primul a fost pădurea de baobab din Pretoria, Africa de sud, care a fost distrusă pentru construcţia unui drum- aceasta avea 13.000 de ani. Al doilea fost Copacul Cypress din Orlando, Florida, poreclit „Senatorul”, care a ars din cauza unei femei care se droga la umbra sa- copacul era vechi de 3.500 de ani.

Cel mai vechi arbore din lume este copacul Spruce, care are 9.550 de ani. El a fost localizat pe un munte din Suedia.

spruce

Muşchiul din Antartica, vechi de 5.500 de ani, a fost foarte greu de găsit. Sussman a apelat la ajutorul Centrului Geospaţial Polar, care l-a localizat prin satelit.

muschiÎn deșertul Atacama, din Chile, a fost găsită llareta, o plantă cu flori mici și care are peste 2000 de ani.

africaIarba de mare aflată între insulele Ibiza şi Formentera, în apropierea Spaniei, are în jur de 100.000 de ani şi este protejată de UNESCO.

iarba de mareUn eucalipt găsit de Sussman are peste 13.000 de ani.

eucalipt

Paula D.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here