Cele mai vechi urme umane descoperite în Europa

0
182

laetoli7Cele mai vechi urme de paşi umani descoperite în afară continentului african au fost observate pe coasta de est a Angliei, a anunţat luna trecută la British Museum din Londra echipa de cercetători, citată de France Presse.

Vechi de 800 000 de ani, urmele, de adulţi şi copii, au fost găsite pe malul mării, la Happisburgh, impregnate în noroiul unui vechi estuar.

Există doar două situri mai vechi, ambele situate în Africa: la Laetoli în Tanzania, unde au fost descoperite urme datând de 3,5 milioane de ani şi la Koobi Fora în Kenya (1,5 milioane de ani).

“Este o descoperire excepţional de rară”, a subliniat Nick Ashton, de la British Museum, care a condus cercetările, în cooperare cu National History Museum şi Queen Mary University din Londra.

Aceeaşi echipă a adus la lumina zilei pietre cioplite şi fosile de mamut pe acest sit, în urmă cu mai mulţi ani.

Cercetătorii au descoperit urmele de paşi în condiţii de mare joasă şi s-au grăbit să le fotografieze cât mai repede, înainte ca marea să le şteargă.

Ulterior, au reconstruit clişee 3D pe care au identificat urme de adulţi şi amprente mai mici, aparţinând probabil unor copii.

“Este evident o celulă familială mai degrabă decât un grup de vânători”, a declarat Ashton, care a apreciat că aceşti strămoşi aveau o înălţime între 90 cm şi peste 1,70m.

Dar identificarea exactă a celor care au lăsat aceste urme rămâne necunoscută. Potrivit lui Chris Stringer de la Natural History Museum, ar putea aparţine speciei Homo antecessor, ale căror urme au fost regăsite în Atapuerca, Spania.

Sursa: revista “Lumea”, nr.5 / 2014

  [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here