Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar din Capitală

0
124

sange-celule-stemUn nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Crearea centrului nu ar fi fost posibilă fără donaţia consistentă pe care a făcut-o Asociaţia Dăruieşte Viaţă, cu sprijinul sponsorilor.

Centrul dispune de cinci camere sterile dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, staţie de monitorizare funcţii vitale şi beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă şi flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de diminua riscul apariţiei infecţiilor, principala cauză a mortalităţii în cancer.

De asemenea, centrul are şi un compartiment de pretransplant destinat pacienţilor cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem. Compartimentul are patru saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate şi mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor şi asistentelor, cameră de tratament, cameră de curăţenie.

În componenţa centrului intră şi un laborator de diagnosticare, o sală de raport şi o sală studii clinice.

“Credem că la SUUB începem încetul cu încetul să închidem un cerc în tratamentul afecţiunilor medical oncologice. (…) Vom face pasul următor, vom intra în programul naţional de pretransplant, de transplant de celule stem, vom scoate posturi la concurs pentru asistente medicale. Avem un colectiv extrem de competent condus de profesorul dr. Ana-Maria Vlădăreanu şi conferenţiar Horia Bumbea. (…) Proiectul de astăzi este un proiect de interdisciplinaritate”, a declarat managerul unităţii medicale, Cătălin Cîrstoiu.

Potrivit acestuia, vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistente, care vor lucra în cadrul centrului.

“După semnarea contractului cu CNAS posturile vor fi scoase la concurs. Imediat după ce se va semna contractul avem deja prima etapă de posturi scoase la concurs. Dorim şi deschiderea unei secţii noi de chirurgie cardiacă, vom înfiinţa şi o secţie de terapie intensivă pentru partea de chirurgie cardiacă. Vom scoate la concurs în spital cam 40 de posturi de asistente medicale şi vreo 10 posturi de medici anestezişti şi chirurgi. În ceea ce priveşte centrul inaugurat, vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistente medicale, medici sunt suficienţi, partea de personal pentru secţia de hematologie este asigurată”, a susţinut managerul.

Conferenţiarul doctor Horia Bumbea, unul dintre coordonatorii centrului, a precizat că datorită proiectului din cadrul SUUB, numărul celor care vor putea beneficia de transplant de celule stem va creşte iar centrul va asigura, în compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienţi în fiecare an.

“Tratamentul chimioterapeutic efectuat în condiţii de izolare scade riscul de deces din cauza infecţiilor, asigurând o rată de supravieţuire similară celei înregistrate în clinicile din vestul Europei. Pentru a creşte eficienţa camerelor sterile şi a tratamentelor efectuate pe secţie, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, în aşa fel încât pacientul să fie protejat de infecţii până ce intră în camera sterilă sau în timpul tratamentelor de inducţie a remisiunii”, a precizat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

Celelalte centre de acest fel sunt la Timişoara, la Târgu Mureş şi în Bucureşti la Spitalul Colţea şi la Institutul Clinic Fundeni.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here