Centrul pentru cultura si arte CARMEN SAECULARE

0
331

cc5

Centrul de cultură – o oază necesară sufletului

„Îmi doresc o promovare cât mai accentuată a tradiţiilor spirituale”- Ana Monda, director Centrul pentru Cultura şi Arte „Carmen Saeculare”, Piatra Neamţ.

Cum vedeţi, în prezent, înfăptuirea unei legături însemnate a oamenilor cu zona aceasta a culturii, a artei, a frumosului, în general?

Ana Monda: „Ceea ce îmi doresc este ca în afară de menţinerea şi îmbunătăţirea continuă a manifestărilor deja consacrate ale Centrului, să apelez cât mai mult la sprijinul Bisericii pentru a promova cât mai mult tradiţiile spirituale. Vreau, în special, în mediul rural să reînviem tradiţionala „horă a satului” şi aş vrea să intrăm în parteneriat cu primăriile şi cu bisericile, pentru ca aceasta să fie organizată cu ocazia hramului bisericilor.

De asemenea, îmi doresc că nicio sărbătoare mare să nu treacă fără a organiza o manifestare care să aducă în făţa publicului tradiţiile şi obiceiurile specifice sărbătorii respective.

Se pot face multe lucruri frumoase care să vină din suflet şi să fie oferite pentru suflet.”

Referitor la tematica primului număr al revistei noaste, v-aş ruga să ne spuneţi cum priviţi dvs. valorile dreptate şi adevăr şi cât de importantă este prietenia?

Ana Monda: „Bogaţia cea mai de preţ din punctul meu de vedere este să ai cât mai mulţi prieteni. Să poţi iubi, să poţi ajuta, să trimiţi iubirea ta către cei din jur, este un mare dar.

Mai sunt oameni care, din păcate, nu acceptă să primească iubirea şi în acest caz cred că nu trebuie insistat foarte mult pentru că aceasta este opţiunea lor.

Cât priveşte adevărul şi dreptatea, acestea sunt foarte strâns legate între ele, deoarece dreptatea fără adevăr nu poate există.

cc1

În toate situaţiile în care m-am aflat de-a lungul carierei şi aici mă refer la perioadele în care am avut funcţii de conducere, respectiv Director calitate la S.C. Drupo Neamţ S.A, viceprimar la Primăria Piatra Neamţ şi acum director interimar la Centrul pentru Cultura şi Arte Carmen Saeculare, atunci când soarta unor oameni era legată de deciziile pe care le luăm, îi ascultam cu atenţie, încercam să mă pun în locul lor, după care ridicăm ochii spre cer şi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-mi dea înţelepciune să iau deciziile cele mai bune şi mi-a dat întotdeauna, Slavă Domnului!

cc2

Ce vreau să spun prin aceasta este că de fapt prietenia, adevărul şi dreptatea sunt daruri pe care le primim de la Bunul Dumnezeu. Trebuie doar să le cerem, să le căutăm şi să le preţuim din tot sufletul”.

Privire de ansamblu asupra activitaţilor Centrului pentru Cultura şi Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamţ precum şi rolul acestuia în viaţa comunităţilor locale din judeţ
Instituţia culturală funcţionează sub egida şi cu finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ.

Înfiinţat în anul 1968 şi funcţionând sub actuala denumire şi noul format din anul 2001, Centrul a iniţiat şi a derulat manifestări venite în întâmpinarea nevoilor publicului, reuşind în acest mod o apropiere tot mai însemnată de comunităţile locale din judeţul Neamţ.

cc3

Din anul 2001, Centrului pentru cercetarea, conservarea şi valorificarea culturii populare i-au fost adăugate mai multe departamente: Şcoala Populară de Arte, având clase de pian, canto clasic, teoria muzicii, chitara, acordeon, nai, canto popular, orga, dans modern, pictura, actorie, dans popular, cusut-ţesut; Ansamblul folcloric „Floricica de la munte”, compartiment de valorificare, folclor muzical, coregrafic şi costum popular; Editura „Nona”; Studioul audio-video „Artfilm” şi Fondul documentar-arhivistic- compartiment de memorie cultural.

Prin intermediul Centrului, de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, s-au derulat mai multe manifestări cultural- artistice, printre care cele mai importante sunt: Festivalul Internăţional „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ”, Festivalul Internăţional de folclor „Ceahlăul”, Festivalul de Datini şi Obiceiuri, Stagiunea muzicală permanentă, cu un ciclu anual de concerte şi recitaluri, Stagiunea Ansamblului folcloric „Floricica de la Munte”, cu spectacole în întreg judeţul, Festivalul Concurs Naţional de Muzică Populară pentru Copii şi Tineri „Florile Ceahlăului”.

cc4

Alte manifestări devenite tradiţie a Centrului pentru Cultura şi Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamţ sunt de asemenea şi cele dedicate omagierii Poetului naţional, „Eternul EMINESCU”, „Armonii pascale”, reprezentândmomente de pioşenie şi de pregătire sufletească pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătorile pascale, „Gala Şcolii Populare”, moment de bilanţ al activitaţii didactice şi artistice desfăşurate pe parcursul unui an şcolar.

Centrul pentru Cultura şi Arte „Carmen Saeculare” este mereu alături şi de comunităţile săteşti, prin participarea activă la manifestările cu caracter identitar desfăşurate în cadrul comunelor din judeţul Neamţ, printre care, dintre cele mai sonore, amintim: sărbătorile Războienilor, Pădurea de Argint de la Agapia, Armindeni, Sărbătoarea muntelui Ceahlău, Ziua Recoltei, Sărbătoarea comunei Tupilaţi, etc.

Centrul a fost prezenţi peste hotare, făcând cunoscut oriunde în lume cântul şi portul autohton: Zilele culturii româneşti de la Bayonne- Biaritz (Franţa, 1992), Ziua Naţională a României la Almeira, Olanda (1995), Ziua Naţională a României la Viena şi Budapesta (2003).

Ioana Barsan

ibarsan100

 

 

 

 

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]