Cerbul

0
2108

poze_animale_salbatice-cerb-pe-cer

Cerbul

Sfinţenia simbolului Cerbului ne este arătată prin faptul că în bestiarul medieval, cerbul aşezat lângă un izvor de apă simbolizează sufletul însetat după apa eternităţii, cum ni-l prezintă, un binecunoscut verset din Psalmii lui David:

“Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine Dumnezeule!” (Ps. 42, 1-2).

Cerbul este o semnificaţie a unicornului, arătată şi de vechiul dicton.

“Omnes ante Mosem per Unicornem profetaverunt “. (Toţi cei dinaintea lui Moise au profetizat prin unicorn.) A trece de la cerb la unicorn echivalează cu parcurgerea inversă a ciclului, ceea ce este definiţia realizării iniţiatice.

Oare nu cumva această translaţie a capului cerbului, adică a părţii lui esenţiale, dusă la simbolul unui mediu statal, nu exprimă printre altele şi o descoperire a unor enigme din istoria Moldovei?

Orice societate tradiţională are, în mod necesar, un nucleu spiritual, la care participă în mod euharistic am putea spune.

Acest nucleu, care prinde toţi ganglionii ţării, se infiltrează în toate mădularele, şi răbufneşte în afară sub înfăţişări de mituri, de legende, de totemuri şi animale sacre ce se cuibăresc în steme heraldice, ca într-o cetăţuie. Şi nu intri în ea din afară, ca în citadelele vizibile; poarta se forţează pe dinăuntru.

Se ştie că una din capitalele Moldovei incipiente a fost Baia, astăzi căzută la starea de sat.

Baia a existat în mod cert, înainte de întemeierea “oficială” a Moldovei, poate cu mai mult de o sută de ani înainte de 1353, sau, vorbind în stil mitic, înaintea dramei sacre pe care a jucat-o Bourul, Dragoş şi căţeaua Molda; ca orice mit dramatizat şi exteriorizat, a creat o “lungime de undă”, o vibraţie ce a dat tonus-ul vital noului organism statal, structurându-l ab initium până la sfârşitul veacului.

S-a păstrat sigiliul vechiului oraş Baia (Civitas Moldavensis). Datează cu certitudine din sec. al 13- lea. Cum ştiinţa heraldică aparţine Hermetismului, cu un caracter net simbolic, în stemă apare bourul care împerechează, în mod androginic, Soarele şi Luna din dreapta şi din stânga lui, adică suscita o mişcare ondulatorie pozitiv-negativă, singura care poate face viabilă o entitate în această lume a dualităţii.

În sigiliul Băii, în câmpul acestei uniri de contrarii, adică în “inima” sigiliului, se găseşte un cerb în profil în plină goană, prins ca într-un instantaneu fotografic.

Iată că locul superior al pecetii este rezervat capului tăiat al cerbului, care după o incubaţie, se transmută în capul de bour, Dragoş regnate. El iese din vasul, din matricea ţării pe care o reprezintă sigiliul Băii. Cerbul lunar se transformă în Bour solar, şi Moldova, după o epocă de incubaţie, trece de la potenta la act, pentru ca să-şi îndeplinească destinele şi misiunea.

Articol editat de Jurnal Spiritual

 

V-ar putea interesa şi aceste articole