Apelul cercetătorilor privind evoluţia şi utilizarea inteligenței artificiale

0
78

Cercetătorii atrag atentia asupra utilizării AIPeste 700 de cercetători și șefi de companii, între care Ellon Musk, miliardarul fondator al companiei aerospațiale SpaceX, au lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, un apel privind utilizarea progreselor viitoare ale inteligenței artificiale în folosul societății, relatează AFP.

“Există deja un amplu consens potrivit căruia cercetările din domeniul inteligenței artificiale vor continua să progreseze. Impactul asupra societății probabil va crește”, în sensul posibilității de a “eradica bolile și sărăcia”. “Ținând cont de potențialul inteligenței artificiale, este important să-i studiem beneficiile și să evităm capcanele”. Ei au comunicat, într-o scrisoare deschisă publicată la 11 ianuarie de “Future of Life Institute” (FLI), scrie Agerpres.

FLI este un organism american non profit. Cercetătorii precum britanicul Stephen Hawking, Ellon Musk și George Church, profesor de genetică la Universitatea Harvard, sau actorul american Morgan Freeman sunt membri ai acestui ONG.

Stephen Hawking este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice și se exprimă cu ajutorul unui computer. El a avertizat de la începutul lunii decembrie asupra riscurilor pe care le prezintă dezvoltarea inteligenței artificiale.

Într-un interviu pentru BBC, fizicianul a declarat că acest tip de tehnologie s-ar putea dezvolta rapid și depăși omenirea. Acesta are un scenariu similar filmelor ‘Terminator’.

Universitatea Stanford din California a lansat, la sfârșitul lui decembrie, un proiect menit să anticipeze evoluția inteligenței artificiale în cursul următorilor o sută de ani. Au fost invitati experți în robotică și alte discipline să se mobilizeze.

Cercetătorii de la Stanford vor să examineze impactul pe care îl au mașinile capabile să învețe și să reflecteze asupra vieții oamenilor. Se studiaza și modul în care acestea lucrează și comunică.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here